0
Ένα φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία και με μια “ταφόπλακα” στην οποία αναγραφόταν “Yunanistan 1830-2011, Hell-Ass. Donated by EU” περιέφεραν οι καρναβαλιστές στην πόλη Βέβτσανι, στα Σκόπια.


Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Ελλάδα γίνεται αντικείμενο χλεύης στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Πέρυσι στην ίδια πόλη, στο καρναβάλι της κωμόπολης Βέβτσανι, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιανουαρίου μία από τις κεντρικές παραστάσεις είχε θέμα την “κηδεία της Ελλάδας” με ένα φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια κάηκε και με ένα προσβλητικού περιεχομένου “κηδειόχαρτο”.

Φέτος, οι καρναβαλιστές του Βέβτσανι πραγματοποίησαν το “ετήσιο μνημόσυνο της κηδείας της Ελλάδας”, δίνοντας έτσι σχετική συνέχεια. Ως πενθούντες στο “ετήσιο μνημόσυνο” εμφανίζονται καρναβαλιστές με κουκούλες της Κου-Κλουξ-Κλαν οι οποίοι κρατούν και ένα πλακάτ στον οποίο απεικονίζεται η λεγόμενη “Μεγάλη Μακεδονία”, μαζί με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Έντονη ήταν η αντίδραση των ελληνικών Αρχών. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν το περιστατικό τονίζοντας πως “οι εκδηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εθνικιστικής ρητορικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη της χώρας” και συμπλήρωναν ότι “σε τελική ανάλυση, οι διοργανωτές αυτού του καρναβαλιού είναι οι ίδιοι για τα καρναβάλια”…

Πέρυσι, λόγω των προσβλητικών παραστάσεων κατά της Ελλάδας, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια προέβη σε προβεί σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τη συμπεριφορά της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία δεν καταδίκασε τα γεγονότα που εξελίχθηκαν ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση της χώρας, εκπροσωπήθηκε στο καρναβάλι του Βέβτσανι από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ντράγκαν Νεντέλκοβιτς.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top