0
Ανάμεσα στα όσα ελέχθησαν από Ελληνικής πλευράς πριν από λίγα 24ωρα στις Βρυξέλλες κατά το κρίσιμο τετ α τετ των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, είχαν άμεσες ή έμμεσες αναφορές στην επερχόμενη διακλαδική άσκηση της γειτονικής χώρας, η οποία ας σημειώσουμε πως γίνεται αυτή την περίοδο για πρώτη φορά στα χρονικά.

Συνήθως οι δυο μεγάλες ασκήσεις της Τουρκίας ήταν προσανατολισμένες προς την Άνοιξη κι όχι στα τέλη του Φεβρουαρίου. Μέσω της συμφωνίας για την αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θεωρήθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τμήματα αυτών, να επικαιροποιηθούν, με τις Ελληνικές θέσεις να εκφράζονται, προσανατολισμένες στην “Γαλάζια Πατρίδα”.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθάρισε προς τον Χουλουσί Ακάρ πως ο Τουρκικός στόλος από τη στιγμή που θα κινηθεί στο Αιγαίο, οφείλει να τηρήσει, όσα ορίζει το δίκαιο της θάλασσας κι όλοι οι κανονισμοί. Αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαπιστώσουν οποιασδήποτε μορφής παράνομη δραστηριότητα, αυτή θα πάρει απάντηση.

Υπ’ αυτό το πρίσμα οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας, θα πρέπει να κινηθούν μέσω διεθνών διαύλων, με συγκεκριμένη ταχύτητα, πορεία και τα όπλα τους κατεβασμένα και χωρίς ν’ αλλάζουν κατεύθυνση.

Ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός εφόσον οι δυο άνδρες και οι αποστολές αναλώθηκαν επί μισάωρο για να καταλήξουν πως πρέπει να φέρουν στην επιφάνεια των σχέσεων τα ΜΟΕ, υπενθύμιζε μέρος αυτών που είχαν συμφωνηθεί από τον Κάρολο Παπούλια και τον Γιλμάζ, το 1998. Ανάμεσα σ’ αυτά υπήρχαν αναφορές για τις μεγάλες εθνικές ασκήσεις των δυο κρατών τα οποία αναφέρονταν με σαφήνεια στο πως δεν πρέπει να γίνονται πράξεις που δείχνουν επιθετικές ενέργειες- κυρίως φυσικά από την Τουρκία- όπως ο αποκλεισμός περιοχών.

Σ’ αυτό το σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου που πολλές φορές αμφισβητούνται από την Άγκυρα, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα επιτελικά σχέδια που θα κληθούν τα ασκηθέντα τμήματα να εφαρμόσουν. Στο Ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν βέβαιο πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, όσο κι αν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις οι Τούρκοι, δείχνουν πάντα να κατανοούν αυτό που τους λες εκείνη τη στιγμή. Η μόνη λύση σ’ αυτή την περίπτωση είναι η εκ του σύνεγγυς επιτήρηση, ένας ρόλος που σ’ αυτή την περίπτωση μόνο εύκολος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σίγουρα θα υπάρξει παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων, κάτι που ισχύει πάντα στο ανατολικό Αιγαίο.

Από το Πολεμικό Ναυτικό, αρκούνται να λένε πως ανά περιοχές ίσως είναι ενισχυμένη αυτή η δύναμη, αλλά βέβαια κάτι άλλο είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά.

ΜΟΕ και αποκλεισμός περιοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Ένα επιπλέον, καταπατημένο εδώ και χρόνια σημείο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι το να αποκλείει η Τουρκία, για μεγάλο διάστημα μια περιοχή. Οι ίδιοι οι Τούρκοι ακόμη μέσω των διαύλων με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δείχνουν με νόημα πως για παράδειγμα έχουν notam που αναφέρει πως η Τουρκία κρατά δεσμευμένο (παράνομα) εναέριο χώρο σ’ ένα μεγάλο τμήμα του Βορείου Αιγαίου έως τα τέλη Μαρτίου για «εκπαιδευτικού σκοπούς». Πρόκειται δηλαδή για τον εναέριο «δίαυλο» που σχεδόν καθημερινά γίνονται οι είσοδοι των μαχητικών F-16 και των F-4 Phantom ανάμεσα από τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο, ενώ την ίδια «πόρτα» ανοίγουν και τα CN-235, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας.

Ένα επιπλέον κομμάτι που πολλές φορές με εύσχημο τρόπο, ακόμη και συμμαχικές χώρες, έχουν θέσει στην Άγκυρα (μέσω Συμμαχίας), είναι ο λεγόμενος «υποβρύχιος πόλεμος», καθώς η Τουρκία εκδίδει αγγελίες που φτάνουν έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ακόμη κι εντός του FIR Αθηνών ή του FIR Λευκωσίας.

ΠΗΓΗ:hellasjournal.com

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top