0
Μπορεί από πολλούς η δήλωση του Κώστα Καραμανλή να θεωρήθηκε «λάιτ», καθώς θα περίμεναν μία πιο σκληρή και ξεκάθαρη θέση. 

Ωστόσο, αν προσέξει κανείς τη δήλωση λέξη – λέξη, διαπιστώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όχι μόνο διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τον Αλέξη Τσίπρα και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τον σφάζει με το μπαμπάκι.

Με διπλωματική φρασεολογία ο Κώστας Καραμανλής, αποδίδει στον Τσίπρα ότι ξεπουλάει τη Μακεδονία και ότι είναι υπηρέτης, όχι του ελληνικού λαού αλλά άλλων συμφερόντων. Λέει χαρακτηριστικά, «η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για τη διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα».

Ευθέως δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει την «προδοτική» συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης, έναντι των συμφερόντων της χώρας. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία στη δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνει ότι η κυβέρνηση όφειλε να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, στην αρχή της δήλωσής του σημειώνει αυτό που κατάφερε ο ίδιος στο Βουκουρέστι, δηλαδή να μην έρθει σε μία συμφωνία για το όνομα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας. Έτσι θα μπορούσε από κει να έχει λάβει τη σκυτάλη η σημερινή κυβέρνηση και να μην προχωρήσει σε μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία, δίνοντας όμως τα δύο αυτά επίμαχα σημεία, ως δώρο στα Σκόπια.

Με τη δήλωσή του αυτή ο Κώστας Καραμανλής, γκρεμίζει κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι βρίσκεται συνταυτισμένος με την εθνική γραμμή και ότι κάτι τέτοιο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Νέα Δημοκρατία, με αφετηρία τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού θα αποδείξει ότι ουδεμία σχέση είχαν οι θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το Σκοπιανό με τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν ως βασικό στόχο στο να γίνει αποδεκτό το erga omnes. Δηλαδή η ονομασία που θα επιλεγόταν να έχει την ίδια ισχύ έναντι όλων αλλά και στο εσωτερικό των Σκοπίων, κάτι που σημαίνει να ήταν ταυτόσημο η εθνότητα και η γλώσσα. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» και η γλώσσα «μακεδονική», δημιουργώντας έτσι σύγχυση και κατ΄ επέκταση δίνοντας το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ονομάζονται, εμμέσως πλην σαφώς, μόνο  «Μακεδόνες».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top