0
«Αποχωρήστε από την άσκηση αν θέλετε αλλά δώστε μας τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη για την συγκέντρωση των δυνάμεων και την υποστήριξη της ασκήσεως" απάντησαν οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά απορρίπτοντας τα διαβήματα που έγιναν και προσθέτοντας "Εμείς αναγνωρίζουμε τα Σκόπια με το "συνταγματικό τους όνομα».

Μετά τις χαρές και τα πανηγύρια των κ. Α. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά, τώρα αρχίζουν σιγά - σιγά, να φαίνονται τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι Αμερικανοί επιμένουν με "νύχια και με δόντια" στο όνομα «Μακεδονία». Άγονες οι ενστάσεις μας . Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα χρησιμοποιηθεί μετά από αυτή την εξέλιξη; Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

Σύμφωνα με την elthraki.gr,  το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ευρέθη αμέσως αντιμέτωπο με την επιμονή του αμερικανικού παράγοντα να «κλείσει» το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών.

Για πρώτη φορά, χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα, το Επιτελείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, που σχεδιάζει συμμαχική άσκηση σε συνεργασία με τον Βουλγαρικό Στρατό, επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια με το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονία» αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «Strike Back» (Αντεπίθεσις), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο στην ανατολική Βουλγαρία, πολύ κοντά στο λιμάνι του Μπουργκάς.

Η άσκηση προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη η ελληνική αντιπροσωπία έχει υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις καθώς τα διαβήματά της όσον αφορά στο χρησιμοποιούμενο όνομα των Σκοπιών, έχουν μέχρι στιγμή πέσει στο κενό.

Το αμερικανικό συντονιστικό επιτελείο επιμένει στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία» απορρίπτοντας την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το πΓΔΜ, καθώς ακόμη το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη θεσμική υπόσταση.

Σημειωτέον ότι σε όλες τις προηγούμενες ασκήσεις αυτής της κατηγορίας οι ελληνικές ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακόμη και από τα Σκόπια, τα οποία ήθελαν να έχουν συμμετοχή έναντι «παντός αντιτίμου».

Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίαζαν σχετικώς ότι η διαδικασία επιλύσεως του Σκοπιανού ζητήματος έχει καταστήσει τους Αμερικανούς «βιαστικούς» να επιβάλουν τις απόψεις τους (ήδη εκπεφρασμένες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και να θέσουν το συγκεκριμένο κρατίδιο υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.

Αντιστοίχως, βεβαίως, και οι Σκοπιανοί, στηριζόμενοι στην αμερικανική υποστήριξη, εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, καθώς τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολης) είναι ζωτικής σημασίας για την συγκέντρωση των δυνάμεων και την υποστήριξη της ασκήσεως.

Το λιμάνι του Μπουργκάς, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το Νόβο Σέλο, και η αεροπορική βάση του Μπεζμέρ, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, δεν θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη των αναγκών μιας τόσο μεγάλης ασκήσεως.

Πάντως, η ιδιαίτερη επιμονή τους μέχρι στιγμής δείχνει την σαφή πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει έγκριση για την Συμφωνία των Πρεσπών παρά την πενιχρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top