0
Για τα καλά έχει ανοίξει ο δρόμος του μετανθρωπισμού στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται σε μια νέα τεχνολογία «νευρικής διεπαφής» που θα συνδέει τους ανθρώπινους εγκεφάλους απευθείας με τις μηχανές ως ένα μέσο για τον έλεγχο τους.

Ο οργανισμός Defense Advanced Research Projects, γνωστός επίσης ως DARPA, λέει ότι η τεχνολογία, γνωστή ως μη-χειρουργική νευροτεχνολογία νέας γενιάς ή N3, θα επιτρέψει στα στρατεύματα να συνδεθούν με ειδικά στρατιωτικά συστήματα ελέγχου χρησιμοποιώντας μόνο τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Η τεχνολογία θα επιτρέψει στους ανθρώπους όχι μόνο να ελέγχουν τις στρατιωτικές μηχανές με το μυαλό τους, αλλά και αντιστρόφως οι στρατιωτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες στους εγκεφάλους των χρηστών.

Ο στόχος είναι να συνδυάσει «την ταχύτητα και την ικανότητα επεξεργασίας των υπολογιστών με την ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται σε σύνθετες καταστάσεις”, σύμφωνα με το DARPA. Θα επιτρέψει στους ανθρώπους να «ελέγχουν, να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν με ένα απομακρυσμένο μηχάνημα σαν να ήταν μέρος του δικού τους σώματος».

«Από την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος σκαλίσε ένα βράχο με μια λεπίδα ή έφτιαξε ένα δόρυ, οι άνθρωποι δημιουργούν εργαλεία για να τους βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο γύρω τους”, λέει ο Al Emondi, υπεύθυνος προγράμματος στο Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών της DARPA.

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου … αλλά αυτά απαιτούν ακόμη κάποια μορφή διασύνδεσης φυσικού ελέγχου – αφή, κίνηση ή φωνή. Τι υπόσχονται οι νευρικές διεπαφές;  Είναι μια πλουσιότερη, πιο ισχυρή και πιο φυσική εμπειρία, στην οποία οι εγκέφαλοί μας γίνονται αποτελεσματικά το εργαλείο».

Χάραγμα του θηρίου: συγχώνευση ανθρώπων με μηχανές

Η DARPA ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία είναι εντελώς αθώα, καθώς παρόμοιες πρακτικές για βετεράνους με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιούνται ήδη. Η «επανεμφανιζόμενη προσθετική”, όπως λέγεται, είναι ένα πρόγραμμα της DARPA που μεταφέρει τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των βετεράνων με αναπηρία, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τα προσθετικά άκρα απλά με την σκέψη.

Μα κάπως έτσι συνήθως δεν ξεκινούν οι έντονες νέες μορφές μετανθρωπισμού; Οι θετικές αναφορές σχετικά με το πώς οι επεμβατικές τεχνολογίες «βοηθούν τους ανθρώπους» λειτουργούν σχεδόν πάντα ως πύλη για μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο των ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή, οι στρατιωτικοί που λένε ότι οι εμφυτεύσιμες τεχνολογίες είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η ρητορική της DARPA βασίζεται στη λογική ότι ο συνδυασμός του ανθρώπου με το μηχάνημα είναι ευεργετικός και ακόμη και «φυσικός”, παρόλο που οι πραγματικές του επιπτώσεις είναι περισσότερο «χάραγμα του θηρίου” από ότι είναι επαναστατική ανακάλυψη.

Σκεφτείτε ότι με το N3, τα ικανά μέλη του στρατού θα πρέπει να καταπιούν «διαφορετικές χημικές ενώσεις”, σύμφωνα με αναφορές, προκειμένου να ενεργοποιήσουν εξωτερικούς αισθητήρες που διαβάζουν και γράφουν πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αυτή η τεχνολογία πρέπει να είναι «αμφίδρομη”, ισχυρίζεται η DARPA, αν και ο οργανισμός δεν έχει αποκαλύψει πλήρως ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό.

Είναι ο τύπος που θα περίμενε κανείς να δει σε μια ταινία sci-fi, εκτός από το γεγονός ότι συμβαίνει τώρα στην πραγματική ζωή. Στο μέλλον, όπως δήλωσε ανοιχτά η DARPA, τα μέλη του στρατού θα είναι σε θέση να ελέγξουν τα αεροσκάφη των επιθέσεων με το μυαλό τους ή να αναπτύξουν τους πολεμιστές ρομπότ χρησιμοποιώντας μόνο σήματα και σκέψεις του εγκεφάλου.

Η τεχνολογία σχεδιάζεται ακόμη και για να παρέχει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «αισθάνονται” αυτά τα γεγονότα μέσα στο σώμα τους μέσω «αισθήσεων”.

«Δεν σκέφτομαι την τεχνολογία N3 ως απλά έναν νέο τρόπο να πετάξω αεροπλάνο ή να μιλήσω με έναν υπολογιστή, αλλά ως εργαλείο για πραγματική συγχώνευση ανθρώπου-μηχανής”, παραδέχεται ο Emondi.

«Καθώς πλησιάζουμε ένα μέλλον στο οποίο ολοένα και πιο αυτόνομα συστήματα θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η τεχνολογία των νευρωνικών διεπαφών μπορεί να βοηθήσει τους πολεμιστές να οικοδομήσουν μια πιο διαισθητική αλληλεπίδραση με αυτά τα συστήματα” σχολίασε.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top