0
«Η χρήση των όπλων είναι το τελευταίο που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος εάν και εφόσον απειλείται η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη σε Μονάδες και Σχηματισμούς στη Θεσσαλονίκη. 

Ο κ. Ρήγας συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο ΑΝΥΕΘΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Στρατηγείο του Γ’ Σώματος Στρατού, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι αυτή έχει άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τους στόχους τους. Σημείωσε ακόμα την καθοριστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας αλλά και στην οικονομική της ανάπτυξη. Επίσης σημείωσε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων συνέβαλε, ώστε η Ελλάδα να κρατήσει και να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο και να αναδειχθεί παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια που, όπως είπε, εξασφαλίζεται με την επίλυση όλων των προβλημάτων, πράγμα που θα συμβάλει περαιτέρω και στην οικονομική ανάπτυξη.


Στη συνέχεια - κατά την επίσκεψή του στο Στρατηγείο του NRDC-GR και απευθυνόμενος στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό - επισήμανε τον ρόλο της αμυντικής διπλωματίας. Το συμμαχικό Στρατηγείο, όπως τόνισε, έχει σημαντική αποστολή, καθώς μέσω της αμυντικής διπλωματίας συμβάλλει στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, γεγονός που ενισχύει την σταθερότητα στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Οι συμμαχικές δυνάμεις, τόνισε, μπορούν να αποτελούν παράγοντα ειρήνης στην περιοχή. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η στρατιωτική διπλωματία ιστορικά έλυνε και μπορεί να λύνει προβλήματα, ενώ η χρήση των όπλων είναι το τελευταίο που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος εάν και εφόσον απειλείται η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας.


Ακολούθως επισκέφθηκε το 424 ΓΣΝΕ, όπου χαιρετώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπογράμμισε την αποστολή και το ρόλο τους, ενώ τους κάλεσε να συμβάλλουν ακόμα παραπέρα στην προσφορά κοινωνικού έργου στην περιοχή της Μακεδονίας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε ακόμα το Στρατοδικείο, το Πολεμικό Μουσείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, το Οδοντιατρείο και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Αύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί Μονάδες και Σχηματισμούς στην Ξάνθη, ενώ ακολούθως θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στο προσωπικό του Γ΄ Σώματος Στρατού που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:

«Κύριε Αρχηγέ,

Στρατηγέ Διοικητά του Γ΄ Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου Ταχείας Ανάπτυξης NRDC – GR, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Συμπρωτεύουσα, στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού και του πολυεθνικού Στρατηγείου ΝRDC-GR.

Eίναι ξεχωριστή για μένα στιγμή που είμαι δίπλα στα στελέχη, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί εδώ.

Η Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και κρίσιμο παράγοντα στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτοντας το ζωτικό χώρο της Βορείου Ελλάδας που περιλαμβάνει την Ήπειρο και την Μακεδονία καθώς και τις νήσους Κέρκυρα, Διαπόντιους και Θάσο, καταλαμβάνοντας το 1/3 της Ελληνικής Επικράτειας και αποτελώντας περιοχή δυνητικής ανάπτυξης ασύμμετρων απειλών.

Επιτελείτε καθημερινά σημαντικό εθνικό έργο και θέλω από την αρχή να τονίσω, πως είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στον ελληνικό λαό.

Καθόσον στο Στρατηγείο ΝRDC-GR συμμετέχουν 11 χώρες (εκτός της Χώρας μας) και συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις, ασκήσεις, συνέδρια και συσκέψεις του ΝΑΤΟ τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» Αμυντικής Διπλωματίας.

Η υπευθυνότητα, η πειθαρχία και ο ενθουσιασμός που διακρίνω σε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, αποδεικνύουν την καθημερινή θέλησή σας να υπερασπίζεστε την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και των προβλημάτων κάτω από τις οποίες εκτελείτε την υψηλή αποστολή σας, υλοποιεί συνεχώς πολλαπλές δράσεις για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τόσο της δικής σας όσο και των οικογενειών σας.

Να αισθάνεστε υπερήφανοι για το έργο το οποίο έχετε αναλάβει, καθώς και το ότι έχετε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας στην υπηρεσία της Πατρίδος και του κοινωνικού συνόλου.

Το αναγνωρίζει και η ίδια η ελληνική κοινωνία, διότι η προσφορά σας δεν έγκειται μονάχα στην εκπλήρωση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη καθώς βρίσκεστε δίπλα του όποτε αυτό χρειαστεί.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παράλληλα με την κύρια αποστολή τους αποτελούν βασική πηγή παροχής κοινωνικού έργου. Βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη και με πλήθος δράσεων συμβάλλουν στην έρευνα και διάσωση, στις αεροδιακομιδές, στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην υγειονομική υποστήριξη κατοίκων σε ακριτικές περιοχές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, στην κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, και στην κάθε μορφής αρωγή σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Γι’ αυτό τον λόγο κερδίζετε τη δημόσια αναγνώριση, το δημόσιο έπαινο και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας. Η πατρίδα σας εμπιστεύεται το μέλλον της και ο ελληνικός λαός την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας του.

Όσοι επιβουλεύονται τα δίκαια της πατρίδας να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω τον ρόλο και τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ίδια την έξοδο της πατρίδας μας από τα μνημόνια.

Διότι, σε μία περίοδο κατά την οποία οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας της χώρας μας ήταν ελαττωμένοι, η διατήρηση του αξιόμαχου και η ενίσχυση του αποτρεπτικού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν που εξασφάλισαν τη σταθερότητα και δεν επέτρεψαν σε οιονδήποτε ξένο παράγοντα να διανοηθεί πως το στάτους κβο της περιοχής μπορεί να αλλάξει.

Πλέον, ξημερώνει μια καινούργια ημέρα.

Η έξοδος της χώρας από τη μέγγενη της μνημονιακής λιτότητας αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα, για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήρθε επιτέλους η στιγμή που η Ελλάδα ανακτά οριστικά και πλήρως την οικονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Η στιγμή που η ευθύνη για τις πολιτικές που επιλέγονται επιστρέφει στα χέρια της εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που μας επιβάλλουν την άποψή τους.

Αγωνιστήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια και κρατήσαμε τη χώρα, προκειμένου να μην πέσει στον γκρεμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, κρατώντας παράλληλα την κοινωνία όρθια.

Τώρα, έφτασε η στιγμή για να δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Περνάμε σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Όπου η δημοκρατία θα επικρατήσει και πάλι της επιβολής. Όπου η σταθερότητα, η ασφάλεια και η σιγουριά θα αντικαταστήσουν την αβεβαιότητα και την αγωνία.

Το τίμημα της μνημονιακής περιόδου ήταν πολύ βαρύ και ίσως όχι αναγκαίο, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο χθες.

Είναι στο χέρι μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες αυτές τις παθογένειες που ταλαιπώρησαν τη χώρα για δεκαετίες.

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει και θα είναι μια άλλη χώρα.

Μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρέπει να σημάνει ανάταση των προσδοκιών του ελληνικού λαού και κυρίως των κοινωνικών στρωμάτων που πλήρωσαν το πιο βαρύ τίμημα.

Το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι να δρομολογηθεί σε στέρεες βάσεις η ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι δίκαιη, να υπάρχει δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που ξέρω ότι σας απασχολεί - και δικαίως- όλους και όλες σας, την επιστροφή των αναδρομικών που σας οφείλονται, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ανέφερα και χθες, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφο: Ότι, δηλαδή, αυτές τις ημέρες οριστικοποιούνται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσα ανακοινωθούν προσεχώς από τον Πρωθυπουργό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους. Θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα υπάρξει στη ΔΕΘ για την μεταμνημονιακή περίοδο και αυτό θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του κράτους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης για την αγάπη με την οποία σας περιβάλλει και να ευχηθώ ολόψυχα υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Σας Ευχαριστώ».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top