0
Ακόμη ένα μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και συνακόλουθα στήριξη στο επερχόμενο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην πΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου έρχεται από τον διεθνή παράγοντα στα Σκόπια και αυτή τη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παίρνει σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο πως τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και δηλώνει στήριξη στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Η κίνηση αυτή είναι ένα ακόμα έναυσμα για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προστίθενται στους όρους που έθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Είναι θέμα χρόνου η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει το δυνατό διπλωματικό χαρτί των Σκοπίων σε μια περίοδο, που οδεύουμε ολοταχώς για ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον σκοπιανό ομόλογό του, κ. Ιβανόφ, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της πΓΔΜ στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς όπως σημειώνει ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας, την οποία αποκαλεί «Μακεδονία”, στο ΝΑΤΟ.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.


Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι τόνοι σχετικά με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, στον ειδικά στον απόηχο της αποκάλυψης του Wikileaks, με βάση τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, που αποκάλυπτε πως οι Σκοπιανοί ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωριζόταν η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσ

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων αυτών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την επιζήμια συμφωνία, την οποία Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλουν να παρουσιάσουν ως «τάχα επιτυχία». Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι ο προηγούμενος Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν ήθελε λύση και παρίστανε ότι αποδεχόταν έναν συμβιβασμό για να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα.

Της αποκάλυψης του Wikileaks είχαν προηγηθεί πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ – ο οποίος δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως το «Βόρεια Μακεδονία», προτιμώντας το σκέτο «Μακεδονία»- και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος δήλωνε πως «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top