0
Το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά και ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ, με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», τον Αμερικανό ομόλογό του.

Κατά τη συνάντησή τους εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.


«Άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ»

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις διαχρονικά άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών καθώς και την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας, ενώ αναφέρθηκε και στη παραβατική, όπως είπε, συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ντάνφορντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.






loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top