0
Για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας την Πέμπτη υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος της πΓΔΜ .

Μάλιστα ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι χάρη στις ψήφους του Ποταμιού και ανεξάρτητων βουλευτών, θα επικυρωθεί και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί λύση που κοιτά στο μέλλον της περιοχής, στο μέλλον της Ευρώπης, δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Έκανε και μια… ιστορική αναδρομή στη Γερμανία, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με τα Σκόπια και τη Γερμανία. «Οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με πΓΔΜ και Αλβανία εμπεριέχουν μια ιστορική μνήμη και αυτή είναι η Ostpolitik του Willy Brandt», είπε. Η Οστπολιτίκ, είναι η πολιτική που ακολούθησε ως καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο Βίλι Μπραντ προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ανατολική Γερμανία και την ανατολική Ευρώπη, γενικότερα.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία «μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε», αλλά «δεν θα τους ακολουθήσουμε». Επισήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή» και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων.

Ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε και την ελληνική εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς: την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης.

Στη Βουλή το Γενάρη η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή ότι το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της πΓΔΜ.

Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε βέβαιος και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Εκτίμησε πως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ θα ψηφίσουν το Ποτάμι και μεμονωμένοι βουλευτές που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».

Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει «το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε». «Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον, μια καλή συμφωνία» κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Χάικο Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top