0
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά δεν είναι άκαμπτες. Το θέμα θα επανεξεταστεί με την Ελλάδα ως μια χώρα που επανέρχεται στην κανονικότητα», είπε σήμερα ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας για το κρίσιμο θέμα των περικοπών των συντάξεων το 2019.

Εξηγώντας, είπε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί με την Ελλάδα ως ένα κράτος το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα την μεταμνημονιακή εποχή, κάνοντας σαφές όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στην κατεύθυνση αυτή της συζήτησης των θεμάτων που θα ακολουθήσουν μετά το μνημόνιο, προανήγγειλε και μια ενδέκατη επίσκεψη στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Σε ερώτημα για το αν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ, ο επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει δείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ-πλεονασμάτων και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, γιατί αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.

Έδειξε ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης και έφερε ως παράδειγμα το 40 σελίδων ρεπορτάζ της Γαλλικής εφημερίδας Le Point, στο οποίο δίνεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, έκανε σαφές ότι δεν θα θυμίζει πρόγραμμα. Είπε ότι τόσο η επιτροπή όσο και θεσμοί θα έρχονται στην Ελλάδα αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες, καθώς όπως εξήγησε η Ελλάδα εντάσσεται πια στην διαδικασία ελέγχου από το Ευρωπαϊκό εξάμηνο. «Όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη» επισήμανε ότι «Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα αλλά θα διασφαλίζεται η μεταμνημονιακή τήρηση των συμφωνηθέντων και διασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων».

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι αυτή είναι η 10η η επίσκεψή του στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια ως Υπουργός Οικονομικών και ως επίτροπος δείχνει την ισχυρή δέσμευση να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, ενώ έκανε λόγο για διαφωνίες και για δύσκολες στιγμές αλλά και για κοινό στόχο να βρεθεί λύση.

«Τώρα υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία για το χρέος και πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, επανέρχεται στην κανονικότητα και ακολουθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο» είπε ο κ. Μοσχοβισί ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες το μέλλον για την Ελλάδα και πρέπει να δημιουργηθεί κοινωνική δικαιοσύνη για τα παιδιά της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Μοσχοβισί έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι τα τρία χρόνια αυτά κέρδισε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Επεσήμανε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος είναι δική του επιτυχία η συμφωνία του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και αυτός τα ευχαριστήριά του στον επίτροπο για το ρόλο που διαδραμάτισε και είπε ότι υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις ,αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τον Γάλλο επίτροπο συνόδευαν στο υπουργείο οικονομικών ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ στην Αθήνα κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο σύμβουλος του κ. Μοσχοβισί κ. Πάνος Καρβούνης, και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Γιώργος Μακροπουλιώτης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top