0
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ ήρθε το πρωί της Τρίτης η πρώτη δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.


Με τη δήλωσή του ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης «πέρασαν μέσα σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε το «παραμεθόριο επεισόδιο» στο γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών» και εξήγησε ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης «ακολουθούσαν στίγματα διακινητών».

Ειδική σημασία έχει η επισήμανση του Πάνου Καμμένου ότι «τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού».

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για εμπλοκή στην προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού. 

Όπως εξήγησε, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών ζήτησαν να παραμείνουν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη μέχρι να οριστεί η δίκη τους. 

Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα και διέταξε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο Ελλήνων και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας!

Από την ανάλυση των δηλώσεων του κ. Καμμένου προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει την εμπλοκή στους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην Αδριανούπολη και όχι σε παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, επιδιώκοντας να κρατήσει το θέμα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο. 

Ωστόσο, τα ερωτήματα που υπάρχουν πληθαίνουν από το γεγονός ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο κτίριο του προξενείου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη. 

Η πρόταση αυτή που έγινε μέσω των Τούρκων δικηγόρων που έχουν προσληφθεί για την υπεράσπιση των δύο στρατιωτικών στόχευε στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων με παράλληλη διαβεβαίωση ότι οι συλληφθέντες θα παρέμεναν στην Τουρκία -σε έναν ιδιότυπο περιορισμό στο κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής-μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης τους.

Το «όχι» των τουρκικών δικαστικών αρχών και η διαταγή να κρατηθούν οι δύο στρατιωτικοί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έρχεται να διαλύσει τις όποιες ελπίδες για ταχεία διευθέτηση του «παραμεθόριου επεισοδίου» όπως αποκάλεσε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Καμμένος.

Το ζήτημα είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ενημέρωσε ότι θα το θέσει αναλυτικά προ ημερησίας διατάξεως στην σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, όπως είπε ότι θα κάνει και προς την αναπληρώτρια γραμματέα του ΝΑΤΟ αμέσως μετά. 

«Η σύλληψή τους σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο που συνήθως λυνόταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας» επισήμανε ο κ. Καμμένος.

«Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες.


Διαβάστε τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες:

«Μετά από επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. 

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, που συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως μεταξύ των δύο διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στο προξενείο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν. 

Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. 
Μετά το πέρας της συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top