0
Ευτυχώς που στα Σκόπια υπάρχουν και οι Αλβανοί γιατί από την ελληνική κυβέρνηση ακολουθείται πολύ «soft» πολιτική στο ζήτημα της ονομασίας και στις συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά την γλώσσα και την ταυτότητα.


Εάν δεν γίνουν συνταγματικές αλλαγές ώστε να αναγνωριστεί η αλβανική γλώσσα και η ταυτότητα ως ισότιμες των... σλαβικών τότε οι Αλβανοί του Τετόβου απειλούν με διχοτόμηση της χώρας.
Εν αρχή το παρουσιάζουν ως ομοσπονδιοποίηση αλλά το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σημειώνεται ότι ήδη ο Έντι Ράμα έχει προτείνει Αλβανία και Κόσοσβο να έχουν κοινό πρόεδρο.
Το Κίνημα για την Ιλλυρίδα, σε δελτίο Τύπου, ζητά να μην σπαταλείται ο χρόνος και να ψηφισθεί ο νόμος για την χρήση της αλβανικής γλώσσας, ως ισότιμης της σλαβικής των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν το βασικό δικαίωμα των Αλβανών καταστρατηγηθεί, τότε η επιλογή της ομοσπονδιακής διαδικασίας είναι αναπόφευκτη όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αλβανοί φοιτητές ήταν  διωκόμενοι, όπως και οι καθηγητές, οι διανοούμενοι παρά του ότι ήταν συνεπείς και μορφωμένοι πολίτες, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαζμπί Λίκα το 1988, που τον διωγμό τον έζησε στο πετσί του», σημειώνεται χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κράτος πρέπει να αναγεννηθεί στο κρίσιμο σημείο που διέρχεται, υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις,  να αλλάξουν την πολιτική πορεία τους και να επικεντρωθούν στην επιλογή της ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

«Η παράβλεψη της βούλησης των Αλβανών, η ελαχιστοποίηση του αλβανικού παράγοντα ως βασικού στοιχείου της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας, είναι οι λόγοι για την επιβεβαίωση του επιχειρήματος και την ανάγκη για ομοσπονδιοποίηση.


Η ομοσπονδία δεν αποκλείεται από τους νομικούς κανόνες του ΟΗΕ, και αυτή είναι η νόμιμη βούληση των Αλβανών. Ο δημοκρατικός κόσμος σέβεται τη βούληση των λαών που ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματά τους. Το Κίνημα Ιλλυρίδα θα αφιερωθεί στην πραγματοποίηση αυτής της επιλογής», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρυτικού συμβουλίου του κινήματος.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top