0
Βγήκαν από τα κουτιά οι υποστρατηγικοί πύραυλοι cruise SCALP-EG; Υπάρχουν πληροφορίες πώς στην Πολεμική Αεροπορία υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας και του κινδύνου μιας κρίσης στο Αιγαίο και οι επιτελείς του ΓΕΑ εξετάζουν όλα τα σενάρια.


Ένα από αυτά είναι να φορτωθούν τα γαλλικά βλήματα σε κάποια από τα Mirage 2000-5Mk2 έτσι ώστε το πρώτο πλήγμα να είναι καίριο και καταστροφικό από ελληνικής πλευράς και να μην δοθούν περιθώρια αντίδρασης στην Τουρκία.
Σημειώνεται πώς το SCALP-EG δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την τουρκική αεράμυνα επί του παρόντος και έχει μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα στρατηγικά όπλα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που κάνει τη διαφορά.

Πηγές από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φορτωθεί βλήματα αυτού του τύπου στα Mirage 2000-5Mk2, αλλά από την άλλη επιβεβαιώνουν πώς… έγινε επιθεώρηση των SCALP-EG και όλων των στρατηγικών όπλων που βρίσκονται στις αποθήκες της ΠΑ «καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή τους δοθεί εντολή να τοποθετήσουν στους ειδικούς φορείς τα «φονικά βλήματα» cruise και οι χειριστές από την πλευρά τους να κάνουν την Τουρκία να μην πιστεύει από που της ήρθε. Έχει σημειωθεί πώς πλέον τα περιθώρια στενεύουν και αν η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει την οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια η απάντηση θα είναι «φωτιά και ατσάλι».

Τα βλήματα SCALP-EG ανήκουν στην κατηγορία των βλημάτων cruise. Η σύμβαση απόκτησης τους υπεγράφη το 2000 μαζί με τη σύμβαση αγοράς των αεροσκαφών. Αρχικά προέβλεπε την απόκτηση 56 βλημάτων, που εν συνεχεία μέσω της option έγιναν περίπου 90.

Το SCALP-EG έχει μήκος 5,1μ. και άνοιγμα πτερύγων 3μ., αλλά είναι βαρύτερο από το Apache με βάρος γύρω στα 1.300 κιλά αν και η γόμωση που μεταφέρει έχει βάρος 450 κιλά. Η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης είναι επτασφράγιστο μυστικό: Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθήκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά όλοι ξέρουν ότι «μπορεί να είναι και μεγαλύτερη…».

Έτσι η γόμωση τύπου BROACH μπορεί να διαπεράσει σκυρόδεμα πάχους μεγαλύτερου των 6μ. ή να εισχωρήσει σε βάθος εδάφους μεγαλύτερο των 9 μ. και να επιφέρει πλήγμα σε καλά προστατευμένους στόχους. Έχουν ακρίβεια πλήγματος της τάξης των 2μ!

Oι στόχοι τους είναι υψηλής επιχειρησιακής και πολιτικής αξίας, όπως οι γέφυρες του Βοσπόρου, το στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, οι ναύσταθμοι του Γκιολτσούκ, της Σμύρνης, του Ακσάζ και της Μερσίνας, τα αεροδρόμια του Εσκί Σεχίρ, σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top