0
«Ξέκοψε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν μια και καλή τρις όποιες προσπάθειες της Κύπρου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ, λέγοντας με θράσος ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμιά γεώτρηση, εννοώντας βέβαια ότι θα επιβάλλει αυτή την απόφαση διά της στρατιωτικής του ισχύος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του είπε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος του ζήτησε να είναι πιο ήπιος στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ της.

«Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε.

«Και ο βορράς και ο νότος», κατά την έκφρασή του, «έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου με ποιούς και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει σύντομα ερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι “ασφαλώς και θα κάνει, δεν υπάρχει θέμα να μην κάνει. Γι' αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τον ε/κ τομέα. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα".

Επεσήμανε πως «στο επεισόδιο με την ΕΝΙ αυτό φάνηκε. Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλει να το κάνει. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο », είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top