0
Η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών γίνεται ολοένα και πιο στενή το τελευταίο διάστημα σε στρατιωτικά αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες ότι κάτι έρχεται στην περιοχή του Αιγαίο ή της ανατολικής Μεσογείου και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ έρχεται εσπευσμένα στην Ελλάδα πραγματοποιώντας ένα ταξίδι-αστραπή στις περιοχές που είναι γύρω μας και μιλάμε, πέραν της Αθήνας, την Πρίστινα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Λευκωσία. Είναι προφανές πώς η Ουάσιγκτον θέλει να έχει μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Παραδόξως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, στην οποία είχε μεταβεί πρόσφατα ο προϊστάμενος του Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις τους με τους Τούρκους αξιωματούχους, όπως μεταδίδουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ήταν σκέτη απογοήτευση εντείνοντας την φημολογία ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο Μίτσελ θα επισκεφθεί την Αθήνα την 15η Μαρτίου, ενώ την 16η Μαρτίου θα μεταβεί στη Λευκωσία. Νωρίτερα την εβδομάδα, την 12η Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Πρίστινα και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Χάσιμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι.

Την 13η Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στο Βελιγράδι θα μεταβεί την 14η Μαρτίου όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Άννα Μπρνάμπιτς.

Η αμερικανική κινητικότητα ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πώς το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων είτε στο Πεντάγωνο είτε σε ελληνικές στρατιωτικές μονάδες είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ομάδα κρούσης του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Iwo Jima (LHD-7)» των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί κοινή άσκηση με δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή από τα βόρεια της χώρας έως τη Νότια Κύπρο (προφανώς σε μια εκτεταμένη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ) και έχει σπεύσει στην περιοχή για να προστατεύσει από την τουρκική προκλητικότητα το γεωτρύπανο της ExxoMobil συνοδεύεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται σε διμερές ναυτικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου και τις πέριξ περιοχές, προς διερεύνηση των όσων πραγματικά συνέβησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για να δούν την τάφρο που κατασκευάζει απέναντι η Τουρκία.

Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε και το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού λαμβάνοντας επισταμένη ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις.

Αυτό που περισσότερο απασχόλησε το κλιμάκιο των Αμερικανών που βρέθηκαν στον Έβρο ήταν η εξακρίβωση της πραγματικής θέσης, στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης, που προκύπτει από την μορφολογία της περιοχής, το στίγμα των κινητών τηλεφώνων, τα όσα προηγήθηκαν, αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

Η ευρύτερη περιοχή των Καστανιών αποτελεί την ζώνη ευθύνης μονάδας Πυροβολικού και όχι η μονάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι» ο οποία έχει την έδρα της στην Καβύλη, στο μέσον της διαδρομής Ορεστιάδας – Καστανιές. Κατά καιρούς μόνο αναλαμβάνει συμπληρωματικά καθήκοντα εκτέλεσης περιπολιών στην περιοχή των Καστανιών που ελέγχεται από το «φυλάκιο 1», δίπλα στον μεθοριακό σταθμό.

Αυτό φαίνεται να συνέβη την Πέμπτη 1η Μαρτίου, όταν ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης βρέθηκαν στην περιοχή για να εκτελέσουν περιπολία, μια εκδοχή όμως η οποία αμφισβητείται εντόνως και για σειρά βάσιμων λόγων.

Όλη αυτή η δραστηριότητα στην Ελλάδα εκ μέρους των Αμερικανών, οι οποίοι σημειωτέον συμμετέχουν και στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει ήδη ξεκινήσει δείχνει πώς υπάρχει μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας από την Τουρκία. Μένει να αποδειχθεί αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον Ερντογάν οριστικά ή αν επρόκειτο για ένα παιχνίδι νεύρων και σκοπιμοτήτων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top