0
Σαφή θέση υπέρ των τουρκικών θέσεων έλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ οι οποίες μάλιστα ζητούν και την «λύση» του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, όπως εξυπηρετεί δηλαδή την Άγκυρα καθώς καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργεί ένα τουρκικό προτεκτοράτο στην Α.Μεσόγειο.
«Δεν αναμένονται προβλήματα στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ» είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι δείχνοντας έτσι ότι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκία δεν θα υπάρξει καμία σύγκρουση γύρω από το οικόπεδο 10 και το συνέχισε λέγοντας «ούτως ή άλλως περνούν χρόνια για την εισροή εσόδων από τα κοιτάσματα και ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή των πόρων σε όλους του Κύπριους θα είναι η λύση του Κυπριακού».

Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση που στηρίζεται στην λογική «εγώ θέλω να αγοράσω αέριο, από ποιον δεν με ενδιαφέρει». 

Συνυπολογίζεται και ο αμερικανικός «έρωτας» για την Τουρκία όπως και το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα ζήσει αιώνια και κάποια στιγμή η Τουρκία θα έχει επιστρέψει στην αμερικανική αγκαλιά.
Άλλωστε στο μεσοδιάστημα υπάρχουν και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2019 αν και θεωρούμε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τι κερδίσει. Πριν μερικές ημέρες πέρασε νόμος στην τουρκική Βουλή που επιτρέπει ακόμα και τις εκλογικές συμμαχίες για να προκύψει πρόεδρος με πλειοψηφία άνω του 50%!

Έφτασε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil, Ocean Investigator. Το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και μετά από έλεγχο του εξοπλισμού του θα ξεκινήσει για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες με χρήση ρομπότ. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία τουρκικών σκαφών στη περιοχή και ούτε πιστεύουμε ότι θα εμφανιστούν. 

Τα περί παρεμποδίσεως ειπώθηκαν για το τηλεοπτικό κοινό

Το ψευδοκράτος απαιτεί, όπως οι ξένες εταιρείες ζητούν και την άδεια των Τουρκοκυπρίων, κάτι που δεν προτίθεται να πράξει καμία εταιρεία αφού οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει έχουν γίνει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το άλλο πλοίο της ExxonMobil, το Med Surveyor, παραμένει στα ανοικτά της Χάιφα στο Ισραήλ και αναμένεται να πλεύσει στη Κύπρο τις επόμενες ημέρες για να διαδεχθεί το Ocean Investigaror στο τεμάχιο 10, για περιβαλλοντικές έρευνες. 

Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει πως θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα και αύριο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα καταγγείλει τη στάση της Τουρκίας στον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίο θα συναντηθεί στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη Κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο. Στη συμφωνία φαίνεται να έχει κάποιες αντιρρήσεις το Ισραήλ καθώς διεκδικεί μέρος του κοιτάσματος (6%) αφού το «Αφροδίτη» προσεγγίζει τη μέση γραμμή στην ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ. Η Λευκωσία θεωρεί πως το ποσοστό που αναλογεί στο Ισραήλ είναι 2%.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top