0
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση των Ειδικών Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν, στη σημερινή εκδήλωση των 70 ετών από την ίδρυση των ειδικών μας Δυνάμεων, οφείλουμε όλοι - και πρώτος ο Υπουργός - να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωές μας Ιερολοχίτες, καταδρομείς, λοκατζήδες, στους άνδρες και τις γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, δίνοντας και την τελευταία τους πνοή για την πατρίδα.

Να υποκλιθώ στην Πολεμική Σημαία και στα λάβαρα των Ειδικών Δυνάμεων και να σας πω ότι νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Αυτά τα σχεδόν τρεισήμισι χρόνια που έχω την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε σε άσκηση, είτε σε διεθνή συνάντηση, είτε ακόμα και σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας των φίλων και συμμαχικών χωρών, αλλά και με τους Αρχηγούς και τους Αξιωματικούς, πάντα είχα τη μεγάλη τιμή να λάβω τα εύσημα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα για τις Ειδικές μας Δυνάμεις.

Το αποκορύφωμα ήταν πριν από περίπου ένα μήνα, σε μία κοινή άσκηση που είχαμε με τους Ισραηλινούς, όταν μας είπαν ότι «έχουν ασκηθεί με μεγάλους και οργανωμένους στρατούς, αλλά η σημερινή άσκηση απέδειξε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκείνες που περιέγραφαν οι πρόγονοί μας, όταν μας διηγούνταν τα ανδραγαθήματα των Ελλήνων Καταδρομέων και των Ιερολοχιτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».


Κάποιες στιγμές στην ιστορία των λαών, οι συμβολισμοί και οι επέτειοι μνήμης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι συμβάλουν τα μέγιστα στο εθνικό κεφάλαιο τιμής, σηματοδοτούν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο αυτού του τόπου.

Η αποψινή εκδήλωση εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης των καταδρομέων, που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών. Πολέμησαν, στους αγώνες του έθνους του περασμένου αιώνα, ξεκινώντας από τους Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής και φτάνοντας στην ελληνική Κύπρο, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο, τιμώντας «τοις κείνων ρήμασι».

Οι ένδοξες μορφές τους, όπως παρουσιάστηκαν από το Στρατηγό Φωτόπουλο, παρελαύνουν σήμερα μπροστά μας με τους άνδρες και τις γυναίκες των σημερινών Ειδικών Δυνάμεων.

Στελέχη που θωρακίζουν την άμυνα της Πατρίδας μας με το υψηλό ηθικό που διαθέτουν και αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων με την άψογη εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται, αποφασισμένοι για όλα, σε κάθε σημείο και οποιαδήποτε στιγμή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα μας και ιδιαίτερα οι Ειδικές Δυνάμεις ως συνεχιστές της παράδοσης του Ιερού Λόχου, στηρίζονται στο ξεχωριστό και επίλεκτο προσωπικό τους, στην άριστη και ρεαλιστική εκπαίδευσή τους, στην ανδρεία και την τόλμη, αλλά και στην ευρεία αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο.

Αυτή την αποδοχή που βλέπετε τα τελευταία τρία χρόνια στις παρελάσεις, όταν καλέσαμε να συμμετέχουν οι Εθνοφύλακες, αλλά και οι Έφεδροι Καταδρομείς στις επίσημες παρελάσεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το επίλεκτο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, να τιμήσει την ιστορία των καταδρομέων για τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, αποδεικνύει την ετοιμότητά τους να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή κατά της χώρας μας.


Και αποτελεί μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας, όσο όμως και προς τους αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, σταθερότητας, αλλά κυρίως μήνυμα αποτροπής.

Ειδικά σε αυτές τις μέρες δεν πρέπει και να είστε βέβαιοι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Σήμερα, η χώρα μας προχωρά προς την έξοδο από μια βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και από μια κρίση θεσμών και αξιών.

Και θα εξέλθει, εντός του 2018, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη διαχρονική αξιοσύνη, δημιουργικότητα και αγωνιστικότητα των Ελλήνων.

Στον πολυετή  αυτό αγώνα κληθήκαμε να προσαρμοστούμε αναλόγως σε ένα περιβάλλον ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ανάδυσης νέων απειλών και αυξημένων προκλήσεων.

Είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητική στάση των γειτόνων μας, την πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Γεγονότα που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Δεδομένα που μας δίνουν μια μόνο επιλογή, του να είμαστε ενωμένοι.

Το 2018 θα είναι μία χρονιά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πολύ σύντομα η πατρίδα μας θα περάσει σε μία καινούργια εποχή. Σε μία εποχή που θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. Πολύ σύντομα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μιλάμε μόνο για τα χωρικά ύδατα της χώρας αλλά και για την οικονομική ζώνη, η οποία επεκτείνεται αρκετά μίλια από ό,τι που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ανταπόκρισης των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των Όπλων σε αυτή τη νέα εποχή.

Είναι μία εποχή που βλέπουμε ότι η Ελλάδα δέχεται προκλήσεις από την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρησιακό.

Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρηνική. Επιθυμούμε την ειρήνη και θα κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι από τη στιγμή που θα απειληθεί η εθνική μας κυριαρχία και η εδαφική μας ακεραιότητα να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Πατρίδα όπως έχουν διδαχθεί στις Σχολές Ευελπίδων οι Αξιωματικοί που σήμερα υπηρετούν και εκείνοι που έφυγαν και παραμένουν έφεδροι. Θα πολεμήσουμε όπως οι Έλληνες στρατιώτες πολεμούν, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας.

Και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι πρόκληση να επισκεπτόμαστε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τον ελληνικό χερσαίο χώρο και τον ελληνικό εναέριο χώρο, τους απαντώ: δεν είναι πρόκληση, είναι καθήκον της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας να βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, να αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο και τιμή στους ήρωες και να παραμένουν εκεί μέχρι τέλους.


Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προικίσουμε τις Ειδικές Δυνάμεις με εξοπλισμό αιχμής, όπως για παράδειγμα σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο υψηλό έργο και στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ήδη, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν στην ανακοίνωση της ιδρύσεως της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης, και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων, την εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων - υβριδικών απειλών και προκειμένου να δύνανται να εκτελούν με επιτυχία όλα τα επιχειρησιακά έργα που απορρέουν από την αποστολή τους.

Δημιουργούμε δηλαδή ένα Special Forces Joint Command, το οποίο θα ακολουθηθεί από το νέο ρόλο που θα παίξει η ΑΣΔΕΝ στο Αρχιπέλαγος και την πλήρη αναδιοργάνωση των πεζοναυτών μας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο ΣΑΓΕ και αφού γίνουν οι πρώτες πιλοτικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνω εκ νέου ότι προωθήσαμε και την αποκατάσταση των αδικιών σχετικά με τα επιδόματα επικινδυνότητας στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όλα τα στελέχη τα οποία υπέστησαν αυτά τα χρόνια της κρίσης αυτή την τεράστια αδικία σε βάρος του εισοδήματός τους.

Αγαπητοί καταδρομείς,

Όλοι μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας. Κατορθώσατε να εμφυσήσετε σε όλους εμάς την αποστολική αντίληψη του λειτουργήματός σας.

Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται, ο ελληνικός λαός, ότι η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας προστατεύονται από εσάς με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τα λόγια του αείμνηστου Στρατηγού Καλλίνσκη, του Ιερολοχίτη αξιωματικού και ιδρυτή των Μονάδων Καταδρομών, με τα οποία ξεκίνησε η σημερινή εκδήλωση,

«Κι αν ποτέ τολμήσουν αυτοί ή όποιοι άλλοι να πειράξουν πάλι την Ελλάδα μας, πέστε το από τώρα, βροντοφωνάξτε το παντού.

Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό!

Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις, στα χωριά και στ' ακρογιάλια! Και θα νικήσουμε!».

Σας ευχαριστώ πολύ».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top