0
Ανησυχεί για την αγορά φρεγατών FREMM από το ΠΝ η μειονοτική εφημερίδα της Θράκης Μπιρλίκ η οποία εγείρει προβληματισμούς για το νέο υπό διαμόρφωση εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκφράζουν την γραμμή της Άγκυρας οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, γι αυτό ομιλούμε για Τούρκους.
Μετά από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ισραήλ και Ιταλία, τώρα και η Γαλλία συνεχίζει να δίνει όπλα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λύσει τα υπάρχοντα θέματα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Τώρα η Γαλλία σε πρώτο στάδιο αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα να αγοράσει δύο φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων τύπου FREMM (σύγχρονο πολεμικό πλοίο). Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Η αγορά από την Ελλάδα των δύο φρεγατών τύπου FREMM είναι μονόδρομος, ενώ αναφέρεται πως γίνονται εργασίες για την αγορά και δύο φρεγατών τύπου Gowing . Τα όπλα αυτά θα παρθούν με την μέθοδο του λίζινγκ και αργότερα θα αγοραστούνε.

Αναφέρεται πως μετά από αυτή την απόφαση δεν υπάρχει πια ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ομονοούν σε αυτό, όπως αναφέρουν τα tourkikanea.gr/

Η αγώνας ενάντια στην Τουρκία και η λογική της διασφάλισης της ανωτερότητας στο Αιγαίο¨ συνεχίζεται, θα συνεχιστεί και θα γίνουν ακόμη περισσότερες αγορές όπλων.

Το σημαντικότερο είναι πως οι Γάλλοι, με αυτή την πώληση βλέπουν θετικά την πώληση ως πακέτου και των πυραύλων SCALP-Naval ή MDCN.

Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet. Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ελληνοκυπριακού τομέα.

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν τον Ελληνοκυπριακό τομέα και ακολούθως και την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα σε αυτό, ο Ελληνοκυπριακός τομέας οσονούπω θα ανοίξει προς χρήση για τους Γάλλους την αεροπορική βάση ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨.

Όπως είναι γνωστό στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία ήταν ενάντιες στην πώληση αυτών των ρουκετών. Διότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτήρα Sylver A70 έχουν βάρος 1400 κιλά, βαλλιστική κεφαλή βάρους 300 κιλών, μήκος 5,5 μέτρων και εμβέλεια 1.400 χλμ.

Όπως έχει αναφέρει το pentapostagma.gr, h πολιτική και στρατιωτική βούληση της ηγεσίας της χώρας είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς με μια Τουρκία εκτός ελέγχου.

Αυτό που θα συζητηθεί είναι ο τρόπος αποπληρωμής με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι FREMM να αποκτηθούν με λίζινγκ και αργότερα option αγοράς. Κάτι στο οποίο οι Γάλλοι είναι θετικοί.

Το κόστος έτσι δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. Tι είναι 1 δισ. για την ασφάλεια της χώρας;

Σε μια τέτοια περίπτωση,οι διαθέσιμες με τη μορφή παραχώρησης – δανεισμού ορισμένου χρόνου, αφορά τις Aquitaine σε υπηρεσία από το 2012 και Provence σε υπηρεσία από το 2015.

To πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται θετικοί στο να έρθουν «πακέτο» με τον πύραυλο κλάσης SCALP Naval ή MdCN (Missile de Croisière Naval). Ο πύραυλος βάλλεται από εκτοξευτή Sylver A70 είναι κατασκευής της MBDA, έχει βάρος εκτόξευσης 1.400 κιλά,βάρος κεφαλής 300κιλών, μήκος 5,5μ. και μέγιστη εμβέλεια στα 1.400χλμ. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα Αμερικανοί και Τούρκοι ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης της χώρας «Scalp»…

Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες τονίζοντας πως η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) «τρέχει» να επιλύσει τα προβλήματα του Στόλου.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Γάλλους όλα τα σούπερ-όπλα, FREMM, Scalp και Exocet…

Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος έχει δώσει διευκολύνσεις στο Γαλλικό Ναυτικό, και ο γαλλικός κολοσσός Total δραστηροποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί τίποτα δεν γίνεται στην τύχη…

Στα θέματα της άμυνας, η Γαλλία αναγνώρισε την στρατηγική σημασία της Κύπρου, τόσο στη διμερή συνεργασία όσο και για την ίδια την Ε.Ε. και, όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση διευκολύνσεων στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Την Κύπρο θα επισκεφθούν ψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν και τη ναυτική βάση στο Ζύγι, καθώς και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα υπάρξει παροχή διευκολύνσεων και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και άλλου είδους διευκολύνσεις.

Πάντως, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κλάσης Gowind είναι η ράμπα που επιτρέπει την ταχεία επιχειρησιακή αξιοποίηση ταχυπλόων, ιδανικό χαρακτηριστικό για αποστολές προστασίας εξεδρών άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου..

Πρόκειται για μια δυναμική σχεδίαση που μπορεί να φτάσει εκτόπισμα μέχρι 2.400 τόνους και διαθέτει βλήματα επιφανίας-επιφανείας ΜΜ-40 Βlock 2 Exocet, βλήματα επιφανείας-αέρος ASTER 15, πυροβόλο των 76 χλστ., ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό, ταχύπλοα για βατραχανθρώπους, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μήκος του σκάφους είναι 87 μέτρα και το πλάτος του 13 μέτρα και μπορεί να έχει αυτονομία 8.000 ναυτικών μιλίων (περίπου τρεις εβδομάδες), ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top