0
Μικρή επιβιωσιμότητα από άμεσα πλήγματα καταστροφής Κέντρων Διοίκησης και Σταθμών Εγκαιρης προειδοποίησης διακριβώθηκε ότι έχει το νυν σύστημα κεντρικού ελέγχου και διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας από τις νέες δυνατότητες που αποκτά η τουρκική Αεροπορία και κυρίως από αυτό που έρχεται με "ταχύτητα τρένου", το F-35.


Έτσι, αν και προχωρά η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1 στην Κρήτη με την υλοποίηση της σχετικής σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών, απόλυτα έγκυρες πηγές φέρουν να έχει αποφασιστεί να λάβει προτεραιότητα η απόκτηση νέων συστοιχιών αντιαεροπορικών βλημάτων μακρού βεληνεκούς.

Με φαβορί μια αναβαθμισμένη ένδοση του Patriot PAC-3, έστω και αν η απόσταση στην επιχειρησιακή ικανότητα που τα χωρίζει από τα S-400 είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη και αυτό το απέδειξε η προμήθειά του τελευταίου από την Τουρκία, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις.

Είναι οι πρώτες, καθαρά αμυντικές, κινήσεις για να αντιμετωπιστεί η απειλή που ακούει στο όνομα "F-35" και απειλεί με ολοκληρωτική αεροπορική κυριαρχία της Τουρκίας όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την Βαλκανική μέχρι και τον Κόλπο.

Δύο-τουλάχιστον-άκρως απόρρητες μελέτες του ΓΕΕΘΑ για τις επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια και την επιβιωσιμότητα του ελληνικού δικτύου αεράμυνας από την εισαγωγή και την επιχειρησιακή αξιοποίηση από το τέλος του 2019 της πρώτης Μοίρας (τα δύο πρώτα μαχητικά παραδίδονται στις αρχές του 2018), των stealth μαχητικών F-35 καταλήγουν σε άκρως απαισιόδοξα συμπεράσματα, με τα αποτελέσματα να είναι συγκλονιστικά για τα πρώτα 30΄ μιας επίθεσης  μόνο μίας Μοίρας με F-35...

Τα οικονομικά δεδομένα είναι γνωστά και με εξαίρεση την αναβάθμιση των F-16 δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη επένδυση σε μαχητικά πριν από το 2025.

Η προμήθεια δύο συστοιχιών Patriot PAC-3 υπολογίζεται σε 800 εκατ. δολάρια και θεωρητικά περιλαμβάνεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ που έχει εγκριθεί, όπως και στα προγράμματα που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2014.

Eλπίδα, να παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ και μία τρίτη μεταχειρισμένη συστοιχία σε πολύ χαμηλή τιμή.

H ολοκλήρωση τω διαδικασιών και η τελική έγκριση αναμένεται να τελεσφορήσουν εντός του 2018.

Αυτή την στιγμή υπηρετούν Patriot PAC-3 στην ΠΑ σε θέσεις στην Αττική, στην Σκύρο, την Θεσαλονίκη και την Χρυσούπολη Καβάλας.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top