0
Η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος προτίθεται να αποδώσει ηθικές αμοιβές στο σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού στην επιχείρηση σύλληψης 2 τόνων ναρκωτικών, η οποία διήρκεσε 48 ώρες και κατέληξε με την ακινητοποίηση του ταχυπλόου από βολές ελευθέρων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λ.Σ. και την αναφορά επιχείρησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου του Λ.Σ., κατά την διάρκεια της καταδίωξης του ταχυπλόου στην Κέρκυρα, ο επικεφαλής των ΟΥΚάδων της ΜΥΑ/ΛΣ, Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μπαλτάκος Δημήτρης και ο χειριστής του ταχύπλοου στο οποίο επέβαιναν οι βατραχάνθρωποι, επέδειξαν χαρακτηριστικά τα οποία συντείνουν στην απονομή Μεταλλίου Ανδρείας.

Συγκεκριμένα ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μπαλτάκος Δημήτρης καθοδήγησε με ευθυκρισία την ομάδα των Βατραχανθρώπων ενώ το σκάφος τους βαλλόταν από πυρά των διακινητών και ανταπέδωσε, τόσο αυτός, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με στοχευμένα πυρά, ενώ το εχθρικό σκάφος εκτελούσε συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς με ταχύτητα 50 κόμβων. Στην συνέχεια και ενώ στελέχη του Λ.Σ. βρέθηκαν στην θάλασσα, ο Δ. Μπαλτάκος έβγαλε τον εξοπλισμό του, εγκατέλειψε την ασφάλεια του φουσκωτού και πήδηξε στο νερό για να εντοπίσει και διασώσει τους κινδυνεύοντες.

Η ενέργεια του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την διάσωση των στελεχών τα οποία αντιμετώπιζαν κίνδυνο πνιγμού λόγω εμπλοκής στον εξοπλισμό τους. Να σημειωθεί ότι ήταν νύχτα με ταχύτητα ανέμου 5 μποφόρ, ο δε εξοπλισμός που έφεραν τα στελέχη ανερχόταν σε 30 περίπου κιλά (κράνος, αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλεξίσφαιρες πλάκες, όπλα, γεμιστήρες κλπ).

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό καθώς μέχρι προσφάτως ήταν Πρόεδρος στον Παναθηναϊκό από όπου αποχώρησε για να επιστρέψει στην Υπηρεσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Διαδίκτυο ο νέος Ανθυποπλοίαρχος διατελεί Υποδιοικητής στην ΜΥΑ/ΛΣ, έχοντας αποφοιτήσει από την Νομική Αθηνών, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το London School of Economics (LLM) και το Kings College London (War Studies). Στο πλαίσιο του διδακτορικού του που αφορά Στρατηγικές Σπουδές και Διεθνές Δίκαιο είναι Research Fellow στο Changing Character of War Programme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι πτυχιούχος του προγράμματος «Leadership in Crises» του Πανεπιστημίου του Harvard και του «Σχεδιασμού Ειδικών Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOU), της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (USSOCOM). Έχει υπάρξει ερευνητής στο International Centre for the Study of Radicalization και εκδότης του ακαδημαϊκού journal Strife. Έχει επιλεγεί ως NATO Young Professional 2017 και έχει εργαστεί σε κορυφαία δικηγορική εταιρεία στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε μαραθωνίους και σε τρίαθλα Ironman.

Ο χειριστής του φουσκωτού, μέλος του ΠΑΘ 090, επέδειξε ιδιαίτερη ανδρεία, καθώς για άνω των 40 λεπτών καταδίωκε από απόσταση αναπνοής και ενώ βαλλόταν από πυρά, το ταχύπλοο ενδιαφέροντος χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και να εγκαταλείψει την καταδίωξη όπως θα ήταν αποδεκτό να πράξει λόγω των υπέρτερων δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών του σκάφους των διακινητών.

Ο Αρχηγός του Λ.Σ. είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς, όχι μόνο οι δύο προαναφερόμενοι, αλλά όλα τα στελέχη του Λιμενικού που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση επέδειξαν πλήρη περιφρόνηση προς τον κίνδυνο και με πνεύμα αυταπάρνησης τίμησαν τις μονάδες στις οποίες ανήκουν και το Λιμενικό Σώμα γενικότερα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top