0
Το ζήτημα των υποτιθέμενων «αμφισβητούμενων» νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, δηλώνει πως θα ζητήσει να επιλύσει -μέσω διπλωματίας- με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για τρεις «εναλλακτικές» που υπάρχουν για την επίλυση του θέματος, που για την χώρα μας δεν υφίσταται. 

Πρόκειται για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς  δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών.

«Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:  Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά»,  δήλωσε ο Τσαβούσογλου από το βήμα της τουρκικής βουλής, απαντώντας στις ενστάσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης  (Ρεπουμπλικανικό-CHP), ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως το κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις και πως ήδη έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εξετάζει το θέμα.

«Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Βουλευτής αντιπολίτευσης: Η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει...

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το αντιπολιτευόμενο  Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) την Δευτέρα στην τουρκική βουλή, ήταν η πλέον σφοδρότερη έως σήμερα.  Κατηγορώντας το κυβερνών  κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, δήλωσε προκλητικά: «Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε ‘εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος’. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς».

Οι τουρκικές διεκδικήσεις κωδικοποιούνται στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK, στην οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στην Τουρκία και τείνει να καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.  Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης “Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar”, δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Με τις διεκδικήσεις αυτές, ουσιαστικά “γκριζάρεται” το μισό Αιγαίο Πέλαγος, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Άγκυρας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top