0
Με το νόμο Παρασκευόπουλου απελευθερώθηκε ο δολοφόνος της νεαρής εφοριακού σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και από τον τέως υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.


Ο κ. Κοντονής  έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι η «πατρότητα» των διατάξεων που οδήγησαν πρόωρα εκτός φυλακής των 58χρονο τοξικομανή αποτελούν «τυπικό» στοιχείο καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και ούτως ή άλλως θα απελευθερωνόταν με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει τις τελευταίες δεκαετίες. 

Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος - απαντώντας και στον κ. Κοντονή που τόνισε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου καταργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αντικαταστάθηκε με δικό του πιο αυστηρό - είπε  πως «το σύνολο των απολύσεων κρατουμένων γίνεται υπό τη βάση των ισχυουσών διατάξεων. Γίνεται με τον εκάστοτε νόμο. Άρα δεν σημαίνει τίποτα η μνεία του νόμου του 2015 ή 2016».

Η αρχή έγινε όταν το θέμα τέθηκε από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή είπε: «Υποστηρίξατε κ. υπουργέ ότι ο δολοφόνος πληρούσε τις προϋποθέσεις με παλαιότερο νόμο αντίστοιχο του νόμο Παρασκευόπουλου. Όμως ο παλιός νόμος απαιτεί απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών και αυτό το αποκρύψατε».

«Τυπικό» απάντησε ο κ. Κοντονής από τα υπουργικά έδρανα με τον κ. Γεωργιάδη να επανέρχεται λέγοντας: «Άρα βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου. Θα μπορούσε να έχει βγει και με παλαιότερο αντίστοιχο νόμο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου».

Παρασκευόπουλος: Ο νόμος μου οδήγησε σε μείωση της εγκληματικότητας

Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε: «Η στοχοποίηση που επιχείρησε ο κ. Γεωργιάδης στο πρόσωπό μου δεν είναι νέο φαινόμενο. Με βίαιο, βάναυσο τρόπο στοχοποιούμαι ως άνθρωπος που έβαψε με αίμα τα χέρια του. Από το 2005 υπάρχουν αποσυμφορητικοί νόμοι. Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχει μετά το έγκλημα η υποτροπή. Δεν σημαίνει ότι φταίει ο νόμος για τις απολύσεις».

Ωστόσο, μετά την έντονη διαμαρτυρία του προς όσους του χρεώνουν τις αποσυμφορητικές διατάξεις και τα εγκλήματα που προκαλούνται ο κ. Παρασκευόπουλος έσπευσε να «πανηγυρίσει» για την μείωση της βαριάς εγκληματικότητας που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω, όπως είπε και του δικού του νόμου! «Τα τελευταία 2 χρόνια η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Άρα αν κάποια επίδραση μπορεί να δοθεί στον νόμο είναι η επίδραση της μείωσης του αριθμού ακόμα και των ανθρωποκτονιών. Την στιγμή που η εγκληματικότητα υπάρχει η απομόνωση των αποκρουστικών περιπτώσεων και η απόδοσή τους σε ένα πρόσωπο είναι όχι μόνο λαϊκισμός και συκοφαντική δυσφήμηση που θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής είπε: «Αν Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλεγεί κυβέρνηση και δεν είχε πάρει τα μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών με πρωτοβουλίες 2015-16 θα ίσχυαν όσα ψηφίσατε εσείς και η διάταξη του 105 του Ποινικού Κώδικα. Ο συγκεκριμένος λοιπόν θα είχε εξέλθει των φυλακών; Οποιοδήποτε όργανο αρμόδιο να αποφασίσει θα έκανε την εκτίμηση ότι έκτισε τα 3/5 ποινής και θα τον άφηνε ελεύθερο».

Ωστόσο από τα κοινοβουλευτικά έδρανα ο κ. Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα εξατομικεύει τις περιπτώσεις ενώ ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι οριζόντιος. 

«Οντως εξατομικεύει» παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε ο κ. Κοντονής: «Κάνει όμως και διαπιστώσεις όπως η έκτιση της ποινής στα 3/5. Η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι ο συγκεκριμένος είχε εκτίσει τα 3/5 ποινής, 6 πραγματικά και 3 πλασματικά λόγω ημερομισθίων και πληρούσε προϋποθέσεις ελευθερίας. Δεν ξέρω με ποια διάταξη αλλά ο συγκεκριμένος αφέθη ελεύθερος. Αυτοί οι κρατούμενοι είτε υπήρχαν νόμοι Παρασκευόπουλου είτε όχι θα είχαν βγει γιατί ο Ποινικός Κώδικας τα προβλέπει από το 1950. Αυτό το φαρμάκι σπέρνετε στην κοινωνία λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώνει εγκληματίες. Αυτοί οι κρατούμενοι σε λίγο χρονικό θα απελευθερώνονταν με νόμο του 1950. Συμφωνούμε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε εκτίσει τα προβλεπόμενα όχι από νόμο Παρασκευόπουλου αλλά από Ποινικό Κώδικα και ως εκ τούτου η αποφυλάκισή του ήταν βεβαία». 

Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Κοντονής τόνισε: «Ζητήσατε και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Μα δεν το ξέρετε ότι η διάταξη αυτή τελείωσε στις 31.8.17 και τον Σεπτέμβριο ψηφίσαμε νέα που έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη γιατί είχαμε την δυνατότητα να βάλουμε ασφαλιστικές δικλίδες;  Ζητάτε την κατάργηση μιας διάταξης που έχει ήδη καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί με άλλη. Πού ζείτε;».

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Κύριε Κοντονή είστε πραγματικός θεατρίνος και το λέω με καλή έννοια. Με στόμφο είπε: «Μα ο Γεωργιάδης και Μητσοτάκης ζήτησαν την κατάργηση νόμου Παρασκευόπουλου χωρίς να ξέρουν ότι έχει λήξει». Μα εγώ είπα ότι ο Παρασκευόπουλος ζήτησε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο Παρασκευόπουλος στο Κανάλι της Βουλής είπε ότι έχει δίκιο ο Μητσοτάκης και πρέπει να καταργηθεί ο νόμος του».

Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει ξεκάθαρα: «Ο δολοφόνος της Δώρας ποιο νόμο χρησιμοποίησε για να αποφυλακιστεί; Του Παρασκευόπουλου ή προηγούμενου; Αν πείτε τον προηγούμενο φέρτε την απόφαση συμβουλίου πλημμελειοδικών γιατί δεν ήταν αυτόματη η αποφυλάκιση όπως σε νόμο Παρασκευόπουλου αλλά εξατομικευμένη ώστε να λένε ότι είναι επικίνδυνος κάποιος και δεν βγαίνει».

Κοντονής: Ήσσονος σημασίας με ποιο νόμο αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας

«Επανέρχεστε εκ νέου σε ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας. Σας το είπα και το τονίζω. Είναι ακραία υποκρισία να θέλετε εδώ να πείτε ότι ένας κρατούμενος που υπέπεσε κατά την αποφυλάκισή του σε νέο αδίκημα όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις να μας λέτε ότι ευθύνεται ένας νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση. Να είστε ειλικρινείς» ανταπάντησε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Πείτε στο λαό ότι είτε υπήρχε είτε όχι (σ.σ. ο νόμος Παρασκευόπουλου) αυτός ο άνθρωπος θα είχε βγει την ίδια ημέρα. Λέτε ψέματα, σπέρνεται το φόβο, το δηλητήριο αυτής της κατάστασης . Δεν θα περάσει και η αλήθεια θα λάμψει και η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα είχε αποφυλακιστεί αφού έκτισε τα 3/5 της ποινής του».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top