0
Και ναι! Είναι γεγονός πως η επιστήμη κρατάει πλέον στα χέρια της το μαγικό κλειδί για τη μεταμόσχευση και δημιουργία μιας νέας επιδερμίδας σχεδόν σε όλο το σώμα.

Όπως αποδείχθηκε μετά την εφαρμογή της νέας συνδυασμένης βλαστοκυτταρικής και γενετικής θεραπείας που εφάρμοσαν ευρωπαίοι επιστήμονες σε έναν επτάχρονο ο οποίος έπασχε από μια σπάνια και ανίατη γενετική δερματική πάθηση τη λεγόμενη κομβική πομφολυγώδη επιδερμόλυση.

Η νόσος οφείλεται σε μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων (LAMA3, LAMB3, LAMC2), που επηρεάζουν μια πρωτεΐνη, τη λαμινίνη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της μεμβράνης στη βάση της επιδερμίδας, με συνέπεια τις χρόνιες πληγές στο δέρμα. Η πάθηση επιδρά σοβαρά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, καρκίνο του δέρματος ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Η ομάδα των ερευνητών από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Μικέλε Ντε Λούκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πλήρως λειτουργική νέα επιδερμίδα, η οποία κάλυψε περίπου το 80% της συνολικής επιφάνειας του σώματος του μικρού ασθενούς. Η θεραπεία βασίσθηκε στη χρήση κυττάρων που ελήφθησαν από ένα υγιές τμήμα του δέρματος του παιδιού που δεν είχε πληγές. Μέσα στους επόμενους 21 μήνες, η αναγεννημένη επιδερμίδα ενσωματώθηκε κανονικά στο σώμα του παιδιού, ήταν υγιής και δεν ανέπτυξε νέες πληγές.

Στο παρελθόν κάτι ανάλογο είχε καταστεί εφικτό σε δύο άλλους ασθενείς, αλλά μόνο για μια μικρή επιφάνεια του δέρματός τους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top