0
Σε πλήρη αποστασιοποίηση από το... «αρχαιομακεδονικό» ντελίριο της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια, προχωράει η νέα ηγεσία της χώρας υπό τον Ζόραν Ζάεφ.


Μιλώντας στο Kanal 5, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, κωδικοποίησε ουσιαστικά το νέο «δόγμα» της χώρας, ενόψει των νέων συνομιλιών με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αποκηρύσσοντας την εθνικιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της Ελλάδας. 

«Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαν κάτι που ανήκει στα Σκόπια" επεσήμανε, ενώ καυτηρίασε και τη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών της λεγόμενης "Μεγάλης Μακεδονίας», μέσα στην οποία περιέχεται η μισή βόρεια Ελλάδα. «Είναι δείγμα του παράνομου επεκτατισμού», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Σκοπιανούς διπλωματίας, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι, λέγοντας πως επί των ημερών της η χώρα απομονώθηκε διεθνώς. 

Αναλυτές στα Σκόπια, εκτιμούν πώς οι τελευταίες συνεχείς. δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ  και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν θετικό κλίμα με την Ελλάδα και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη της χώρας, για το άδοξο φινάλε του σχεδίου «αρχαιομακεδονοποίησης» που μεθοδικά επιχειρούσε να επιβάλλει ο Γκρούεφσκι τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ, δεν είναι άσχετες με τις φωνές στη κυβέρνηση που ζητούν ευθέως την απομάκρυνση αγαλμάτων καί μνημείων από το κέντρο των Σκοπίων, που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, με κυριότερο αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top