0
Εκτός φυλακής βρίσκεται έπειτα από 15 χρόνια, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απολαμβάνοντας την πρώτη του 48ωρη άδεια στα χρόνια του εγκλεισμού του.


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, παραδόθηκε αυτοβούλως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002, φτάνοντας με ταξί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας και λέγοντας στον φρουρό της πύλης «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ».

Ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη» καταζητούνταν από τις 4 Ιουλίου κιόλας, όταν αναγνωρίστηκε ως ενοικιαστής γιάφκας της οδού Δαμάρεως, ενώ εν συνεχεία υπήρξαν πολλές καταθέσεις μελών της 17Ν, που τον κατονόμαζαν ως βασικό υπεύθυνο για πολλές δολοφονίες και επιθέσεις της οργάνωσης.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες όπως τουλάχιστον του αποδόθηκαν, όμως ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Θεωρείται ο βασικός εκτελεστής, ο «φαρμακοχέρης» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Του αποδόθηκαν 13 δολοφονίες σε διάστημα 15 χρόνων, εκ των οποίων καταδικάστηκε για τις 11.

Συγκεκριμένα:

Στις 21 Φεβρουαρίου 1985, ο εκδότης, τραπεζίτης, στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νίκος Μομφεράτος, στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο οδηγός του, Παναγιώτης Ρουσέτης, που κατέληξε αργότερα.

Τον Απρίλιο του 1986, τον πρόεδρο της Χαλυβουργικής, Δημήτρη Αγγελόπουλο, ενώ περπατούσε στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι. Πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από ένοπλο μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων.

Την 1η Μαρτίου του 1988, τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Ανωνύμου Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων μέσα στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο σε φωτεινό σηματοδότη επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού. Δέχθηκε πέντε σφαίρες, μεταφέρθηκε στο «Υγεία» όπου και εξέπνευσε.

Την 28η Ιουνίου του 1988, τον πλοίαρχο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόλουθο Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, Ουίλιαμ Νορντίν, κοντά στο σπίτι του, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Ογδόντα μέτρα από το σπίτι του, οι δράστες πυροδότησαν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που τίναξε στον αέρα τον Αμερικανό.

Την 26η Σεπτεμβρίου, τον δημοσιογράφο, εκδότη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Παύλο, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.

Την 12η Μαρτίου 1991, τον αμερικανό λοχία της Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ, με πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του σπιτιού του.

Την 7 Οκτωβρίου 1991 τον ακόλουθο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας, 28χρονο Τσετίν Γκιοργιού, στο αυτοκίνητό του στο Παγκράτι, με πιστόλι.

Την 14η Ιουλίου του 1992, στην απόπειρα κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, τον 20χρονο περαστικό Θάνο Αξαρλιάν, στη διασταύρωση της Καραγιώργη Σερβίας με την οδό Βουλής.

Την 24η Ιανουαρίου του 1994, τον Μιχάλη Βρανόπουλο, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στην οδό Σόλωνος, καθώς κατευθυνόταν προς το δικηγορικό του γραφείο.

Στις 4 Ιουλίου του 1994, τον σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας, Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του για να πάει στην πρεσβεία, με έξι σφαίρες.

Στις 28 Μαΐου του 1997, στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, έξω από το Σινέ Ολυμπίκ. Ο εφοπλιστής κατευθυνόταν στο πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του, όταν δέχθηκε 6 σφαίρες από τους τρομοκράτες, πεθαίνοντας ακαριαία.

Στις 8 Ιουνίου του 2000, στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, τον Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχο του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας. Πρόκειται για το τελευταίο γνωστό «χτύπημα» της οργάνωσης, πριν την εξάρθρωσή της.


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.


Έπειτα από την έφεση, η καταδίκη του μετατράπηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top