0
Η εκβίαση για τα πέντε εκατ. ευρώ στον πελάτη του Ζαφειρόπουλου, η εντολή να τον πυροβολήσουν στα πόδια, η επιπολαιότητα των εκτελεστών, τα κινητά τηλέφωνα και το Facebook είναι τα βασικά στοιχεία που πρόδωσαν τους δράστες.

Αυτά ήταν τα βασικά κομμάτια ενός παζλ μυστηρίου, που χρειάστηκαν 19 ημέρες για να συνθέσουν οι αστυνομικοί και να φθάσουν στους τέσσερις από τους πέντε δράστες, που δολοφόνησαν στις 12 Οκτωβρίου τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. 

Πίσω από την υπόθεση κρύβεται η αλβανική μαφία που, μέσα από τη φυλακή, πήγε να στήσει τη μεγάλη μπίζνα, ποντάροντας στην πίεση που δεχόταν λόγω της επικείμενης δίκης ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Energa, ο Αριστείδης Φλώρος. 

Οι τρεις Αλβανοί κατηγόρησαν αρχικά τον πρώην μεγαλομέτοχο της εταιρείας ότι τους έταξε 100.000 ευρώ για να δολοφονήσουν τον δικηγόρο της εταιρείας του Δημοσίου, Γιώργο Αντωνόπουλο (η υπόθεση ερευνάται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί η άκρη του νήματος και αν ισχύει η καταγγελία) και στη συνέχεια έψαχναν διαύλους επικοινωνίας για να τον αναγκάσουν να τους δώσει πέντε εκατ. ευρώ, διαφορετικά, θα έκαναν κακό σε αυτόν και την οικογένειά του. 

Παράλληλα, λόγω της επικείμενης δίκης, διεμήνυαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πάρουν πίσω την καταγγελία για το συμβόλαιο θανάτου του Αγγελόπουλου. Όμως, επειδή αυτοί βρίσκονταν στην Ε' πτέρυγα και ο Φλώρος στο Ψυχιατρείο, άλλαξαν ρότα... Ναύλωσαν τους δύο Αλβανούς, ηλικίας 30 και 32 ετών -τον λεγόμενο «κοντό» και τον «ψηλό»- που είχαν κάνει μαζί φυλακή τα τελευταία χρόνια και έδωσαν την εντολή να κλείσουν ραντεβού με τον Ζαφειρόπουλο, που ήταν ο δικηγόρος του Φλώρου, να του στείλουν ένα μήνυμα ότι πρέπει να... ψήσει τον πελάτη του να τους δώσει τα χρήματα, να τον πυροβολήσουν στα πόδια, για να τον τρομοκρατήσουν και επιπλέον να πάρουν τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας του Φλώρου. 

«Ρίξε του μια στα πόδια να πάρει το μήνυμα...»

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση. «Στις 18:45, οι δύο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από τον δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη ΓΑΔΑ» τονίζει ο διοικητής Ασφαλείας Χρήστος Παπαζαφείρης. 

Ανέφεραν ένα ανύπαρκτο όνομα -αυτό του Μιχάλη Λαζαρίδη, που δήθεν συνελήφθη για ληστείες και κρατείται στην Ασφάλεια και αυτοί προσέφυγαν στον 52χρονο ποινικολόγο, δήθεν για να αναλάβει την υπεράσπισή του. Ουσιαστικά, ήθελαν να πάνε στο γραφείο της Ασκληπιού, να κατοπτεύσουν το χώρο και να δουν, αν υπήρχε κόσμος και αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και ο ποινικολόγος ήταν μόνος, να τον εκβιάσουν, να του στείλουν το μήνυμα από τον Κορυδαλλό και φυσικά να τον πυροβολήσουν στα πόδια.

«Κατά την πρόοδο της συζήτησης, χωρίς να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο, την υπεράσπιση του οποίου επιθυμούσαν να αναθέσουν στο δικηγορικό γραφείο, απροειδοποίητα, εμφάνισαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τους δύο δικηγόρους» τονίζει ο κ. Παπαζαφείρης. Ξαφνικά, ο ένας από τους δύο -ο 30χρονος με το προσωνύμιο «κοντός», που αναζητείται, λέει στον άλλο: «Ρίξτου μια στα πόδια, για να πάρει το μήνυμα και να φύγουμε». Έτσι και έγινε... Μόνο που τον πυροβόλησε από το ένα μέτρο και η σφαίρα, αντί να τον βρει στα πόδια, καρφώθηκε στο στήθος του. «Στη συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν επάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα» αναφέρει ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής. 

Μάλιστα, πήραν μαζί τους και το κλητήριο θέσπισμα, πάνω στο οποίο αναγραφόταν η διεύθυνση που έμενε το πρώην στέλεχος της Energa. 

Η παραγγελία, το λάθος και το Facebook  

«Όπως διακριβώθηκε, οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52χρονο δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται στις φυλακές και στην οποία ο δολοφονηθείς είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός από τους κατηγορούμενους. Αυτός που πυροβόλησε τον δικηγόρο, ενώ ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, για να κλείσει το ραντεβού. Επιπλέον, είχε παραλάβει ως προκαταβολή, για τη διεκπεραίωση της "παραγγελίας" που του είχε ανατεθεί, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ» λέει ο κ. Παπαζαφείρης. Τα 3.000 ευρώ δόθηκαν από μια μυστηριώδη γυναίκα που αναζητείται, ενώ το συνολικό ποσό που θα έπαιρναν από την «δουλειά» στον Ζαφειρόπουλο ήταν 20.000 ευρώ. 
Όταν όμως η δουλειά χάλασε και ο Ζαφειρόπουλος, αντί για τραυματισμένος στο πόδι, βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στην καρδιά, ο 30χρονος «κοντός» έφυγε την επόμενη μέρα πρωί-πρωί για την Αλβανία, ενώ ο 32χρονος που πάτησε τη σκανδάλη άρχισε να περιφέρεται σε τσιγγάνικους καταυλισμούς στην Κόρινθο, την Ηλεία και τελικά την Πάτρα. 

Άλλωστε, και ο ίδιος έχει τσιγγάνικες ρίζες, ενώ και η σύντροφός του είναι Ελληνίδα μεν, τσιγγάνικης καταγωγής δε. Φεύγοντας το βράδυ της δολοφονίας από το νεοκλασικό της Ασκληπιού πέταξαν το κινητό τηλέφωνο, ενώ μέσα στο γραφείο βρέθηκαν δεκάδες αποτυπώματα σεσημασμένων ατόμων, που αποτελούσαν στο παρελθόν πελάτες του 52χρονου ποινικολόγου. 

Οι αστυνομικοί απομονώνουν αυτά που ανήκουν σε Αλβανούς και, παράλληλα, μέσω ειδικού συστήματος αναλύουν τις κλήσεις που έγιναν από την κεραία των Εξαρχείων προς κινητά που βρίσκονται στη «ζώνη» των φυλακών Κορυδαλλού. Σιγά-σιγά, άρχιζε να βρίσκεται η άκρη του νήματος και να ξετυλίγεται το κουβάρι, καθώς ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και τρεις Αλβανοί, που είχαν κατηγορηθεί για την επίθεση σε βάρος του δικηγόρου Αντωνόπουλου στην Πεντέλη. 

Έτσι, ο κοριός της Ασφάλειας μπήκε σε λειτουργία και άρχισαν να παρακολουθούνται δεκάδες συνομιλίες, πολλές από τις οποίες είναι σε μια τσιγγάνικη αλβανική διάλεκτο, για την οποία οι αστυνομικοί χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν μεταφραστή, για να την «αποκωδικοποιήσουν». Σε μία από αυτές, μιλώντας μεταξύ τους, φέρεται να λέει ο ένας στον άλλο, αναφερόμενος στους δύο ναυλωμένους Αλβανούς: «Ρε τους βλάκες. Τους στείλαμε να τον εκφοβίσουν και αυτοί τον σκότωσαν...».

Η εργαστηριακή εξέταση στη βολίδα που σκότωσε τον Ζαφειρόπουλο έδειξε ότι προέρχεται από το ίδιο πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο Αλβανών στις 19 Σεπτεμβρίου για τα μάτια μιας γυναίκας στην Καλλιθέα. Σιγά-σιγά, η υπόθεση αρχίζει να βγαίνει... Όταν μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο δικηγορικό γραφείο ανήκουν σε σεσημασμένους Αλβανούς που διέμεναν στην οδό Σοφοκλέους στην Καλλιθέα, οι αστυνομικοί είναι σίγουροι ότι έχουν φθάσει στους δράστες. Στην κατάθεσή του, δε, ο Άρης Φλώρος, μέσα από τις φυλακές, υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές από συγκεκριμένους Αλβανούς, που ζητούν πέντε εκατομμύρια ευρώ. 
Οι δυσκολίες όμως εξακολουθούν να είναι πολλές για τους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών, αφού οι φωτογραφίες από τη Σήμανση των ύποπτων Αλβανών είναι παλιές, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται. Τη λύση τη βρήκαν μέσα από το Facebook, όπου διαπιστώθηκε ότι ο καθένας από τους Αλβανούς είχε δύο και τρία προφίλ με διαφορετικό όνομα, αλλά με πραγματικές φωτογραφίες. Εκεί αναγνωρίζονται οι δύο εκτελεστές και, όταν ο «κοριός» πιάνει μια συνομιλία από την περιοχή της Πάτρας σε καταυλισμό, σε μια διάλεκτο τσιγγανοαλβανική, που έλεγαν ότι ψάχνουν τρόπο για έναν να φύγει για Ιταλία, καταλαβαίνουν ότι έχουν το στίγμα του καταζητούμενου δολοφόνου. 

Έτσι, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, κάνουν επιχείρηση στην Πάτρα και τον συλλαμβάνουν. «Ο συλληφθείς δράστης είναι δραπέτης των Φυλακών Κασσάνδρας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει τακτική άδεια που είχε λάβει. Η παρουσία του στο χώρο του δικηγορικού γραφείου πιστοποιείται και από τμήματα δακτυλικών του αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση του χώρου» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, και προσθέτει: «Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, προχθές 29 Οκτώβριου 2017, πραγματοποιήσαμε έρευνα σε διαμέρισμα στη Καλλιθέα, όπου διέμεναν οι φυσικοί αυτουργοί, μαζί με ομοεθνή τους, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, χωρίς από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής να προκύπτει εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών εξιχνιάστηκε και υπόθεση διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος υπηκόων Αλβανίας, τον περασμένο Σεπτέμβρη στην περιοχή της Καλλιθέας, με δράστη τον 32χρονο συλληφθέντα φυσικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας του δικηγόρου. Ο 30χρονος υπήκοος Αλβανίας που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα. Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς».

Η έφοδος στην Καλλιθέα

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, μέσα στο διαμέρισμα της οδού Σοφοκλέους στην Καλλιθέα, στο οποίο διέμεναν οι δράστες, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, πρωινές ώρες της 29ης Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε έρευνα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

- πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια, 
- πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια, 
- 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 
- τρεις γεμιστήρες διαφόρων όπλων, 
- χειροβομβίδα, 
- δύο πλήρεις αστυνομικές στολές, 
- εκρηκτική ύλη, 
- πυροκροτητής και άλλα αντικείμενα. 

Όπως προέκυψε, οι δράστες διέμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μέχρι και τη διάπραξη του εγκλήματος, οπότε αναγκάστηκαν να διαφύγουν, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. 

Εντός του διαμερίσματος, εντοπίστηκε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών και πλαστογραφία και οδηγήθηκε στον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Ο 32χρονος συλληφθείς για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ήταν καταδικασμένος σε κάθειρξη έξι ετών για κλοπές από την 1η Απριλίου 2016. Αρχικά, ήταν έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού και εν συνέχεια οδηγήθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Θεωρητικά θα αποφυλακιζόταν τον Δεκέμβριο του 2018.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, έχοντας συμπληρώσει το 1/5 έκτισης της ποινής, πήρε 5ήμερη άδεια, όπως είχε την δυνατότητα, και την παραβίασε. Από τότε έχει διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης από τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχιο Φυτράκη.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top