0
Αποτελεί την ιδανική βόλτα και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα. 

Ο λόγος για τον καταρράκτη της Πεντέλης ή αλλιώς καταρράκτης Βαλανάρη που δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο και αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής. 


Η ονομασία Βαλανάρης στην περιοχή λέγεται ότι αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους.

Ο καταρράκτης βρίσκεται στην πλαγιά της Πεντέλης στην περιοχή Ντράφι – Καλλιθέα και είναι ύψους περίπου 5-6 μέτρων. Αποτελεί μια πραγματική όαση καθώς δεν είναι εύκολο να βρεις ένα τόσο όμορφο τοπίο τόσο κοντά στην πόλη. Εάν επισκεφτεί κανείς το σημείο μια ηλιόλουστη μέρα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του καταρράκτη αλλά και τα χρώματα της μικρής λίμνης που σχηματίζεται εκεί.

Ο καταρράκτης διαφοροποιείται ανάλογα με τη βροχή ενώ όταν τα νερά είναι λιγότερα ουσιαστικά δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες. Όταν όμως υπάρχει έντονη βροχόπτωση, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Παλιότερα, πριν τις εκτεταμένες πυρκαγιές το σημείο ήταν περισσότερο δασώδες, ενώ τώρα είναι κυρίως θαμνώδες. Παρόλα αυτά, λόγω της μόνιμης παρουσίας του νερού, το ρέμα προσελκύει πολλά άγρια ζώα. Η θέα από την γύρω περιοχή είναι επίσης εντυπωσιακή.

Η πρόσβαση στο σημείο δεν είναι δύσκολη. Όταν φτάσετε στην οδό Κλεισθένους στο Γέρακα, ανηφορίζετε προς Πεντέλη, συνεχίζετε στην συνέχεια της, δηλαδή στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Στρίβετε δεξιά στην οδό Φίλωνος και στη συνέχεια αριστερά στην οδό Καλισσίων η οποία οδηγεί στη λεωφόρο Αχαιών. Εκεί ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια παράκαμψη και θα δείτε έναν χωματόδρομο. Σε αυτό το σημείο θα δείτε ήδη τον καταρράκτη από ψηλά.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι όχι πολύ απότομο και σε δύο λεπτά θα βρίσκετε στον μικρό αυτό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση. Η μικρή όαση τόσο κοντά στην Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό και για βόλτα με μικρά παιδιά που μπορούν να ανακαλύψουν τη φύση μέσα στην Αττική σε ένα καταφύγιο πανίδας.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top