0
Με την ανανέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έρχεται με πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, γίνεται αναφορά σε αντικοινωνική οδική συμπεριφορά που θα τιμωρείται με βαρύτατες διοικητικές ποινές.


Στην αντικοινωνική συμπεριφορά που συχνά είναι αιτία σοβαρών ατυχημάτων, η νέα ρύθμιση εντάσσει τη χρήση κινητού, τη ρίψη του τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο, την παράνομη στάθμευση μπροστά σε ράμπες για ΑΜΕΑ, την οδήγηση σε Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης αλλά και την οδήγηση φορτηγών στην αριστερή λωρίδα.

Για τις παραβάσεις αυτές ο νέος Κώδικας προβλέπει μία σταδιακή κλιμάκωση ποινών καθώς την πρώτη φορά θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 2 μήνες. Την δεύτερη για 4 μήνες και αν επαναληφθεί τότε υποχρεώνεται να ξαναδώσει εξετάσεις για την άδεια οδήγησης.

Οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες παραβάσεων (μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας) συν εκείνες της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και πρόσκλησης συχνών ατυχημάτων. Κανόνες θα μπουν και στη σήμανση ποδηλάτων αλλά και στους ποδηλατόδρομους.

Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο νέος ΚΟΚ εισάγει για πρώτη φορά εισοδηματικά κριτήρια στις παραβάσεις καθώς τα πρόστιμα θα είναι συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης του παραβάτη και τα στοιχεία θα αντλούνται μέσω του ΤΑΧΙS, του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας τις τελευταίες μέρες για τον νόμο έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να σταματήσει η λογική των προστίμων με την έννοια που τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top