0
Έτοιμο το πρωτότυπο  μοντέλο, του μη επανδρωμένου αεροχήματος ANKA Block B το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα ραντάρ νέας γενιάς που αναπτύχθηκαν από την TAI ASELSAN. 


Το συγκεκριμένο αερόχημα μετράει ημέρες για την παρουσία του σε αποστολές συλλογή πληροφοριών στα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Murat GÜRGEN και την εφημερίδα Habertürk, η TAI ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το πρώτο πρωτότυπο με την ονομασία «ANKA Block B». Η παράδοση του δεύτερου συγκροτήματος ANKA Block B θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.


Το νέο ραντάρ τύπου ANKA BHR που έχει τοποθετηθεί στα νέα UAV , έχει  προηγμένα ηλεκτρονικά συμβάλλοντας  στις δραστηριότητες περιφερειακής παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών με συνεχείς πτήσεις σε ολόκληρη στη συνοριακή γραμμή των τουρκικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι αξιωματούχοι θέτουν σε ενέργεια ένα ακόμη σχέδιο με προέκταση σε  Αιγαίο και Έβρο εκτός των ιρακινών, συριακών και Ιρανικών συνόρων που αφορά την συνεχή επιτήρηση  αυτών περιοχών .

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , η Άγκυρα ετοιμάζει παράλληλα εναέριο στόλο από εξοπλισμένα UCAV εξοπλισμένο με πυραύλους,  τύπου Bayraktar-TB τα οποία ήδη δοκιμάζονται στην στην Συρία ενώ θα αποτελέσουν το «κρυφό χαρτί» σε ενδεχόμενη διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Πρόκειται για «θανάσιμα εναέρια οπλικά συστήματα» μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τα οποία δρώντας μαζικά σε μεγάλους αριθμούς και εξοπλισμένα με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αποτελούν μέγα-κίνδυνο για τα ελληνικά νησιά.


Το τουρκικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι τα Bayraktar TB-2  σταθμεύουν στην  αεροπορική βάση στο Ελαζίγκ στην ανατολική Τουρκία οπλισμένα, ενδεικτικό της ετοιμότητας τους για δράση οπουδήποτε απαιτηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία το μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar, το οποίο εκτόξευσε πύραυλο σε  στόχο στο πεδίο δοκιμών του Ικονίου στην κεντρική Ανατολία από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων, πριν μερικούς μήνες.

Το drone Bayraktar TB-2 χρησιμοποιεί «έξυπνα» πυρομαχικά  τύπου  ΜΑΜ και MAM-C-L, τα οποία παράγονται από την Roketsan που εξοπλίζουν τον πύραυλο που ζυγίζει 22, 5 κιλά, ενώ η  κεφαλή ζυγίζει 10 κιλά .

Τονίζεται ότι το UAV  Bayraktar TB-2 μπορεί να πετάξει σε  μέγιστο υψόμετρο 24.000 ποδών ενώ  διαθέτει αυτονομία για  150 χιλιόμετρα, μεταφέροντας  μέχρι 55 κιλά ωφέλιμο φορτίο.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα στόλο από διάφορα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για  επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών στα ανατολικά  και νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και  στο γειτονικό βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία, αλλά και στο Αιγαίο, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες , οι οποίοι τονίζουν το σχέδιο αυτό.


Στόλος μη επανδρωμένων εξοπλισμένων αεροχημάτων , αεροχημάτων επιτήρησης , δημιουργία αντι-πλοϊκών πυραύλων  τύπου Cruise  και πολλά άλλα , προμηνύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του «αναμένουν την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων» σε όλη την ακτίνα της τουρκικής επικράτειας όπως και στην πλευρά μας.

Την ίδια στιγμή φουντώνει το ενδιαφέρον των Τούρκων σχετικά με τα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς έχει διαπιστωθεί υψηλή αποτελεσματικότητα σε σχέση με  «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» εναντίον κούρδων ανταρτών του PKK και ισλαμιστών στη Συρία.

Ο Τουρκικός στρατός ζητά  συνεχώς την κατασκευή και αγορά ακόμα πιο εξελιγμένων UCAV προηγμένων δυνατοτήτων με την απαίτηση να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί «δραματικά» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην χώρα μας όμως δεν  κινείται κάτι νέο προς το παρόν  σχετικά με τις ανάγκες  των ΕΔ  για την απόκτηση εξελιγμένων μη επανδρωμένων UAV, με τα οποία θα μπορούμε να υλοποιούμε ακόμα πιο πολλές αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και εντοπισμού  στόχων από τον Έβρο μέχρι το τελευταίο ελληνικό νησί .

Μέχρι σήμερα υπάρχει το ελληνικό UAV ΠΗΓΑΣΟΣ που υπηρετεί πιστά τις ΕΔ υλοποιώντας δύσκολες και απαιτητικές αποστολές.






loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top