0
Δεκάδες νεκρούς, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και δρόμους και άγνωστο αριθμό τραυματιών άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» το κεντρικό Μεξικό. 


Μέχρι τα ξημερώματα Τετάρτης, αξιωματούχοι του Μεξικού έκαναν λόγο για 49 νεκρούς, με διεθνή ΜΜΕ να εγείρουν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς περνούν οι ώρες. 


Οι εικόνες που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά και πρακτορείων ειδήσεων είναι συγκλονιστικές. Τραυματισμένοι άνθρωποι κείτονται στους δρόμους ανάμεσα στα χαλάσματα, δρόμοι έχουν ανοίξει κυριολεκτικά στα δύο και δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Το βρετανικό BBC μετέδιδε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε φλεγόμενα κτίρια, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει σε ποιες περιοχές ή πόλεις. Την ίδια ώρα, μεξικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης. 


Το διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή λα Σουιδάδ τέθηκε εκτός λειτουργίας και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Μεξικό, καθώς παρουσιάστηκαν εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις. 

Τα σωστικά συνεργεία προειδοποιούν τους πολίτες στην Πόλη του Μεξικού να μην καπνίζουν στους δρόμους, καθώς φοβούνται ότι έχουν αγωγοί φυσικού αερίου έχουν υποστεί ζημιές. 


Ο πρώτος απολογισμός

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μορέλος, Γκράκο Ραμίρεζ, έγραψε στο Twitter ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 42 νεκροί ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στην περιοχή του. Αλλοι δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιτεία Πουέμπλα. 


Τα σωστικά συνεργεία κάνουν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα, μια «μάχη» που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες, αν όχι και ημέρες. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 3χλμ βορειοδυτικά από το χωριό Αγιούτα, με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να αναφέρει ότι το εστιακό του βάθος ήταν τα 60χλμ. 

Δραματικά βίντεο 

Αμέσως μετά από τη σεισμική δόνηση, κοινωνικά δίκτυα και διεθνή ΜΜΕ γέμισαν με βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. Τα πλάνα είναι δραματικά... Πανικόβλητοι άνθρωποι τρέχουν να βγουν από τα σπίτια τους ή άλλα κτίρια, την ώρα που εκείνα «χορεύουν» στο ρυθμό των Ρίχτερ. 

Σε ένα βίντεο, το οποίο μεταδίδουν τα ρωσικά δίκτυα Sputnik και Russia Today, ένα πολυώροφο κτίριο φαίνεται να καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο από τον σεισμό... 


Ο κόσμος είναι πολύ τρομαγμένος αυτή τη στιγμή» 

«Ο κόσμος είναι πολύ τρομαγμένος αυτή τη στιγμή» δήλωσε η οδοντίατρος Κλόντια Μενένεζ, που ήταν εγκλωβισμένη στο ιατρείο της στην γειτονιά Λινταβίστα του Μεξικού. 

«Θα πάμε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε στο πρακτορείο Reuters. 

Μια άλλη γυναίκα, η Ροσόρα Σουάρεζ, που στεκόταν στη μέση του δρόμου, είπε στο πρακτορείο: «Βγήκαμε έξω πολύ γρήγορα, τα αφήσαμε όλα όπως ήταν και φύγαμε». 

Η Gala Dluzhynska παρακολουθούσε παράδοση στον δεύτερο όροφο κτιρίου στην Πόλη του Μεξικού. Οταν «χτύπησε» ο σεισμός, τα παράθυρα και οι σοβάδες άρχισαν να πέφτουν. 

Η ίδια είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι έπεσε στα σκαλιά και άνθρωποι περνούσαν από πάνω της, μέχρι που κάποιος στάθηκε για να την βοηθήσει. «Δεν υπήρχαν πια σκαλιά. Ηταν πέτρες» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων. 

Οι κεντρικές αρτηρίες δρόμων ακινητοποιήθηκαν, καθώς πλήθος κόσμου έβγαιναν έξω από πολυκατοικίες και κτίρια πανικόβλητοι. 


Τραγική ειρωνεία: Ο Εγκέλαδος χτύπησε την ίδια ημέρα με τον φονικό σεισμό του 1985

Ο σεισμός που έπληξε την Πουέμπλα του Μεξικό το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου έγινε την ίδια ημέρα με τον φονικό σεισμό του 1985, που ισοπέδωσε την χώρα της κεντρικής Αμερικής και σκότωσε τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους.

Τότε το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Και τότε, τα μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν τηλεφωνικές γραμμές κόπηκαν, το αεροδρόμιο έκλεισε, ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Μάλιστα, ο σεισμός ήρθε μερικές μόλις ώρες αφότου είχαν πραγματοποιηθεί ασκήσεις αντιμετώπισης σεισμού στην Πόλη του Μεξικού, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για να συμπέσουν με την σημερινή ημέρα μνήμης.  

Ο σεισμός αυτός έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 8,1 βαθμών Ρίχτερ, που στοίχησε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Επιστρέφει στην Πόλη του Μεξικού ο Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο οποίος είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην πολιτεία Οαχάκα, επέστρεψε εσπευσμένα στην Πόλη του Μεξικού για να αντιμετωπίσει την κρίση και να συντονίσει τα σωστικά συνεργεία. 

Την ίδια ώρα, το BBC – επικαλούμενο Μεξικανικά ΜΜΕ- αναφέρει ότι ο Μεξικανός πρόεδρος έχει ήδη συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών για να αξιολογηθούν οι ζημιές. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόλις ενημερώθηκε για τον σεισμό, έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του θα σταθεί δίπλα στο Μεξικό. 

«Ο Θεός να είναι μαζί με τους πολίτες του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα σταθούμε δίπλα σας» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον λαό του Μεξικού. «Θλιβερά νέα από την Πόλη του Μεξικού. Οι σκέψεις μου είναι με όσους επηρεάστηκαν από το σημερινό σεισμό – ο Καναδάς είναι έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους μας». 








loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top