0
Είναι γνωστό στους ειδικούς των αμυντικών θεμάτων στην χώρα μας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 block 30 και ο εκσυγχρονισμός τους, ( εισήρθαν σε υπηρεσία το 1989), αποτελούν μέγα θέμα στην ελληνική πολεμική αεροπορία.


Ο λόγος αφορά την μη αναβάθμιση τους για οικονομικούς λόγους , η οποία τα καθιστά τεχνολογικά υποβαθμισμένα έναντι των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία έχουν αναβαθμιστεί σε ανώτερο επίπεδο στο σύνολο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο για τη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30.

Η απόφαση αφορά  12 αεροσκάφη που προορίζονται για την κροατική πολεμική αεροπορία η οποία  αναζητά εναγωνίως αεροσκάφη αυτού του τύπου προκειμένου να αντιμετωπίσει την Σερβία.


Η απόφαση της χώρας φέρεται  ειλημμένη με την πώληση των  αεροσκαφών αυτών και «διασυνδέεται»  με την επικείμενη συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των δικών μας μαχητικών αεροσκαφών με παράλληλη ισχυρή παρέμβαση των ΗΠΑ .

Το ΥΠΕΘΑ έχει συσχετήσει  την  πιθανή πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών στο αίτημα  που έχει στείλει στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό ελληνικών αεροσκάφων BLOCK 52+.

Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα, πουλώντας μαχητικά αυτού του τύπου τα οποία οι Κροάτες θα τα αναβαθμίσουν σε ανώτερο επίπεδο με την βοήθεια της ελληνικής  εταιρείας , εισέρχεται στην αντιπαράθεση Σερβίας –Κροατίας.

Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους διατηρούν σε υψηλούς τόνους την αμυντική αντιπαράθεση τους; και στον τομέα των εξοπλισμών.

Το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ζήτησαν την άμεση πώληση τους στη Κροατία για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πακέτο ρωσικής αμυντικής βοήθειας που θα λάβει η Σερβία και συγκεκριμένα τα Mig 29SMT και την άφιξη των S-300PMU2.

Η Ρωσία δίνει άμεσα στη Σερβία 30 T-72S , 30 BRDM-2s, MiG-29, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M1/M2 και S-300. Ετσι το ΝΑΤΟ έπρεπε να «τρέξει» για άμεση ενίσχυση της Κροατίας.

Η Σερβία παραλαμβάνει άμεσα 6 MiG-29 SMT με την Κροατία να παραλαμβάνει τα δικά μας F-16 Block 30.

Ετσι με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι ανέκαθεν κακές και με πολλά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ τους είναι πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον να δούμε αερομαχίες μεταξύ των δύο τύπων μαχητικών.

Η χώρα μας παρέλαβε 40 F-16 Block 30 το 1989, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia I.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα  είχε γίνει κρούση προ μηνός  και στον Βούλγαρο πρόεδρο,  (ο οποίος ήταν πρώην ΑΓΕΑ στην χώρα),  για τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 BLOCK 30  τα οποία δεν θα ακολουθήσουν τον εκσυγχρονισμό που θα υλοποιηθεί στις νεότερες εκδώσεις των αεροσκαφών αυτού του τύπου που υπηρετούν στην ελληνική πολεμική  αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πράσινο φως» έχει δοθεί τόσο από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από τις ΗΠΑ.

Στην συμφωνία εμπλέκεται και η ΕΑΒ η οποία αναμένεται να αναλάβει σημαντικό «βαλκανικό έργο» για τα F-16 της περιοχής.


Η Βουλγαρία δεν διαθέτει καθόλου αξιόπιστο στόλο  αεροσκαφών νέου τύπου και τώρα έχει αποφασίσει την αγορά μερικών αεροσκαφών Gripen από την Σουηδία ενώ αναζητά μεταχειρισμένα αεροσκάφη  F-16 σε καλή τιμή  για να καλύψει τις ανάγκες της.

Υπενθυμίζουμε οτι το σενάριο διερεύνησης πώλησης των Block 30 σε χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης νέου μαχητικού η ενίσχυσης υφιστάμενου στόλου είναι σε ισχύ  από το 2016. Στόχος ήταν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες  εφόσον υπάρξει αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων για την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ σε επίπεδο F-16V.



Στην περίπτωση αυτή, οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν οτι θα εξοικονομηθούν $ 400 εκ από τις εργασίες εκσυγχρονισμού. Σε αυτό το ποσόν θα πρέπει να συμπεριληφθεί ένα επιπρόσθετο κονδύλι που θα αποκτηθεί από την πώληση των Block 30 σε τρίτη χώρα.


Χρήματα δεν υπάρχουν  έτσι και αλλιώς για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ελληνικών μαχητικών σύνολο των ελληνικών  μαχητικών, αλλά σίγουρα θα  ήταν μεγάλο λάθος η πώληση  σε άλλες  χώρες (και μάλιστα έναντι συμβολικού τιμήματος), εφόσον μπορούν να αναβαθμιστούν με συστήματα  από τα Block 52+.


Οι επιχειρησιακές ανάγκες μας στο Αιγαίο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και χρειαζόμαστε το σύνολο του αριθμού των διαθεσίμων μαχητικών μας για να αντιμετωπίσουμε του Τούρκους πιλότους του Ερντογάν , που λόγω ασχετοσύνης και άλλων ζητημάτων  είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι.



Τα μαχητικά αυτά  σήμερα έχουν κατά μέσο όρο 4500 ώρες πτήσης και επιδιώκεται με δομική αναβάθμιση να φτάσουν το όριο των 10.000 ωρών. Μπορούν λοιπόν να προσφέρουν πολλά ακόμη στην μαχητική ισχύ της ΠΑ, με δεδομένο οτι επιδιώκεται η πλέον συμφέρουσα και οικονομική λύση.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top