0
Σε αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από -κατ' επίφαση- ομογενείς, που συνεργάζονται στενά με τις αλβανικές αρχές κατά της ελληνικής μειονότητας, προχωράει η Αθήνα, απαντώντας στις συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις ακινήτων και την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς από τα Τίρανα.


Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, βρίσκεται μακροσκελής λίστα με ονόματα ομογενών της Χειμάρρας, που έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά συνεργάζονται με τις αλβανικές αρχές κατά των εθνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή.  

Πρόσφατα, ο κ. Σκουρλέτης υπέγραψε την αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από τον ανεκδιήγητο δήμαρχο Χειμάρρας, Γκιόργκι Γκόρο, στενό συνεργάτη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στα σχέδια του για πλήρη αφελληνισμό της περιοχής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.

Της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών προηγήθηκε αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, που έκρινε πως ο δήμαρχος Χειμάρρας «ανέλαβε δημόσια υπηρεσία στην αλλοδαπή, αντίθετη προς τα συμφέροντα της Ελλάδας». 

Στην «Black List» των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, περιλαμβάνονται Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημογέροντες (κοινοτάρχες) του Δήμου Χειμάρρας, δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, που πρωτοστατούν στην υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε ομογενείς και σήμερα θεωρούνται «φιλέτα» της -λεγόμενης –αλβανικής Ριβιέρας. 

Μεταξύ αυτών: 

Φώτης Καραβέλας: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας. Στενός συνεργάτης του δημάρχου Γκιόργκι Γκόρο. Συναινεί και υπογράφει αποφάσεις που αλλοιώνουν συστηματικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, ενώ έχει κύριο ρόλο στις κατεδαφίσεις περιουσιών ομογενών.  

Αλέξης Μάρκος: Δημογέροντας (κοινοτάρχης) των Δρυμάδων με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου το 2015 και εμπλοκή σε παράνομη υφαρπαγή περιουσιών ομογενών.
Χαράλαμπος Ρούτσης: Δημογέροντας (κοινοτάρχης) στους Γκιλεκάτες Δρυμάδων. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος με έντονη ανθελληνική ρητορική και δράση. Πρωταγωνιστής σε υφαρπαγή περιουσιών ομογενών, παραχωρώντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας σε Αλβανούς. 

Στεφάν Κοκεδήμας: Δημογέροντας του χωριού Κηπαρό  Χειμάρρας. Εμπλοκή σε παράνομες καταπατήσεις περιουσιών ομογενών προς ίδιον όφελος.
Χρήστος Αβερμπάκ Κονδύλης: Εκπαιδευτικός στις Δρυμάδες, πρωτοστάτησε στην κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες με έντονη ανθελληνική ρητορική, παραχαράσσοντας την ιστορία και παρουσιάζοντας ως Αλβανούς τους Βορειοηπειρώτες. 

Αλέκος Ντεντές: Πρώην αξιωματικός του Αλβανικού Ναυτικού και νυν προϊστάμενος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χειμάρρας. Συναίνεσε και υπέγραψε για την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, ενώ έχει εμπλοκή και στις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών. 
Δημήτρης Μπίφσας: Πρωτοστατεί σε παράνομη υφαρπαγή περιουσιών ομογενών και συνεργάζεται με την αλβανική... ΕΥΠ.

Αλέξανδρος Τσίπας: Πρόεδρος της Ένωσης Αλβανών Δημοσιογράφων με καταγωγή από την Χειμάρρα. Γνωστός για το ανθελληνικό του μένος στα κείμενα που υπογράφει. Το όνομά του είναι στη λίστα δημοσιογράφων που χρηματοδοτούνταν από το ίδρυμα Γκιουλέν. 

Ο Γκιόργκι που έγινε Γιώργος

Τα προηγούμενα χρόνια η αθρόα απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες Αλβανούς υπηκόους ελληνικής καταγωγής, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις -κατ' επίφαση  ομογενών- που όχι μόνο δηλώνουν «Αλβανοί» αλλά συνεργάζονται κατά των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας. 

Ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο, του Σωκράτη και της Σεμινέ, λάβει ελληνική ταυτότητα το 2014 από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, δηλώνοντας ψευδώς ως τόπο μόνιμης διαμονής τα... Ιωάννινα. 

Να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο που το ελληνικό κράτος παραχωρούσε την ελληνική ιθαγένεια στον κ. Γκόρο -ως ομογενή αλλοδαπό- ο ίδιος ως δήμαρχος Χειμάρρας -και δηλωμένος Αλβανός- συναινούσε στα σχέδια της κυβέρνησης Ράμα για εθνοτική και πολιτιστική αλλοίωση της  περιοχής, επιβάλλοντας στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη» συνένωση με τον μουσουλμανικό δήμο Βράνιστα. Έτσι πέτυχε και την επανεκλογή του στον Δήμο Χειμάρρας στις δημοτικές εκλογές του 2015.

Να σημειωθεί πως παλαιότερα ο κ. Γκόρος μπαινόβγαινε  ελεύθερα στην Ελλάδα -ως «σοσιαλιστής»- έχοντας επίσημες επαφές με το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, επιδεικνύοντας την ελληνική του ταυτότητα στα σύνορα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, έκπτωτος κηρύσσεται: Όποιος ανέλαβε δημόσια υπηρεσία σε αλλοδαπό κράτος και, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προς αυτόν να απόσχει εντός οριζόμενης προθεσμίας από την υπηρεσία αυτή, ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας, εμμένει σε αυτή. Επίσης. Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η έκπτωση από την ελληνική ιθαγένεια, απαγγέλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, η δε απώλεια της ιθαγένειας επέρχεται από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις 

Από την επόμενη μέρα της επανεκλογής του Έντι Ράμα, τα Τίρανα ξεκίνησαν στις γνωστές πρακτικές πίεσης των Ελλήνων της Χειμάρρας. Στις 17/7/2017 εστάλησαν από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» -που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού- νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο χωριό Δρυμάδες, τα οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της αλβανικής κυβέρνησης.

Οι αλβανικές μεθοδεύσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατά την πρόσφατη εναρκτήρια ομιλία του  στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα δήλωσε: «Μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει στην Αλβανία πως η ευρωπαϊκή προοπτική της, συνεπάγεται στον σεβασμό και στην προσήλωση των Τιράνων   στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις αρχές του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων   η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων. 

«Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου  Υπουργών της Ε.Ε.» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών. 

Με δηλώσεις του ο ομογενής βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, καυτηρίασε τις μεθοδεύσεις Ράμα επισημαίνοντας πως μοναδικός τους στόχος είναι  η αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώς εις βάρος των Ελλήνων της περιοχής
Τα κόμματα της μειονότητας, Ομόνοια και ΚΕΑΔ,  και άλλοι μειονοτικοί φορείς ανακοίνωσαν για τις 14/8/2017 μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Χειμάρρα, κατά της υφαρπαγής των περιουσιών τους, που μαθηματικά θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της περιοχής και στον ξεριζωμό του ελληνικού πληθυσμού. 



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top