0
Παλαιότερα έδειχνε φανερά πως δεν στηρίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα αλλά ξαφνικά πήρε το μέρος των Ελλήνων και ξέχασε τις δηλώσεις «περί τεμπελιάς» που είχε κάνει στο παρελθόν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.


Μπορεί παλαιότερα να ήταν η ίδια που προωθούσε στερεότυπα, όπως αυτό που υποστηρίζει πώς οι Έλληνες είναι «τεμπέληδες» και εργάζονται λιγότερο από τους συμπατριώτες της, Γερμανούς, όμως πλέον φαίνεται πώς, διαβλέποντας τους κινδύνους για τη συνοχή της ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών.

Έτσι, ξεκινώντας σήμερα από το Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας τον προεκλογικό της αγώνα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ και την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Εκτός από τα θέματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική, όπως μετέδωσε γερμανικό μέσο, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία. 

Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας.
«Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο» επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας -που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ -«ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»- η καγκελάριος ζήτησε απ' όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες.

Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», όπως ανέφερε.
Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες όσο και εργατικοί» κατέληξε.

Μιλώντας στους προσκεκλημένους, η καγκελάριος εστίασε την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών.

Η Μέρκελ εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελάριος επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας. Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε, σύμφωνα με την καγκελάριο, το νομικό πλαίσιο, που όμως δεν είναι τέλειο. Ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, αναφέρθηκε στο γνωστό σκάνδαλο παραποίησης ρύπων στους κινητήρες ντίζελ και ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες - προπαντός σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψε πάντως την καθιέρωση ποσοστώσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις των εσόδων των συνταξιούχων. Η καλύτερη αντιμετώπιση για την μείωση της φτώχειας στους ηλικιωμένους, υποστήριξε, είναι η μείωση της ανεργίας.

Σόιμπλε: Δημοφιλέστερος και από την Μέρκελ

Τέλος, το Σάββατο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid που αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την απόδοση των μελών της γερμανικής κυβέρνησης. 

Με 62% προηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 60% ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται με 54% ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (36%) και την τελευταία θέση ο ο Βαυαρός χριστιανοκοινωστής υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (23%), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκάνδαλο ντίζελ.

Ρ.Τ. Ερντογάν: «Οι σχέσεις με τη Γερμανία θα βελτιωθούν μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η ένταση με την Ευρώπη οφείλεται σε λόγους εσωτερικής πολιτικής των Ευρωπαίων και πως οι σχέσεις με το Βερολίνο θα βελτιωθούν μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επιδεινωθεί λόγω της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι, με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να εκφράζουν την ανησυχία τους για το εύρος των διώξεων.

«Η κριτική από την Ευρώπη έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική» των κρατών-μελών, είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην πόλη Ισπάρτα (Σπάρτη) της δυτικής Τουρκίας που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.


«Η Γαλλία και η Αυστρία το έχουν κάνει στο παρελθόν, βλέπουμε ότι η Γερμανία ακολουθεί την ίδια στρατηγική. Πιστεύω πως αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τις εκλογές», είπε, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου όπου η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top