0
Φαίνεται ότι η απειλή των συστημάτων αεράμυνας πολύ μεγάλου βεληνεκούς όπως τα S-400 δεν απασχολούν μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τη χώρα μας καθώς αμφότεροι αναζητούν τρόπους για επέκταση της απόστασης από την οποία μπορούν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στον αντίπαλο.


Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ εστιάζεται στην Ανατολική Ευρώπη και στο Δυτικό Ειρηνικό όπου η απειλή προέρχεται από ρωσικά και κινεζικά συστήματα αεράμυνας τα οποία έχουν εξελιγμένες δυνατότητες εντοπισμού και κατάρριψης εναέριων στόχων δημιουργώντας συνθήκες απαγόρευσης πρόσβασης A2AD.

Σήμερα η αμερικανική Αεροπορία (USAF) χρησιμοποιεί σε ρόλο Stand Off το βλήμα cruise νέας γενιάς AGM-158A JASSM σε στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-52H Stratofortress, B-1B Lancer και B-2 Spirit καθώς επίσης και μαχητικά F-15E Strike Eagle και F-16 Fighting Falcon.


Παρόλα αυτά το βλήμα εξελίσσεται σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η εμβέλεια του για την αντιμετώπιση των άνωθεν προκλήσεων. Ήδη η κατασκευάστρια του βλήματος Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση $37.7 εκ από την USAF για την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης, η οποία κατηγοριοποιείται με την ονομασία AGM-158B JASSM-ER. Η παρούσα έκδοση διαθέτει εμβέλεια 200νμν ενώ η νέα έκδοση θα επεκταθεί μέχρι τα 540νμ.

Κατά συνέπεια η πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη του AGM-158B θα προσφέρει αυξημένη ικανότητα επιβιωσημότητας σε αμερικανικά βομβαρδιστικά σε περιβάλλον anti-access/area-denial (A2/AD), παράμετρος η οποία έχει καταστεί πλέον κρίσιμη παράμετρος στο σχεδιασμό αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και ιδίως του S-400 και η επέκταση τους σε χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής εκ των πραγμάτων έχουν επιβάλει περιορισμούς στη δράση μαχητικών 4ης γενιάς, προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό στα αμερικανικά αεροπορικά επιτελεία.

Φυσικά η έλευση του F-35 Lightning II με ικανότητες Stealth προορίζεται ακριβώς να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τις απειλές προκειμένου να είναι σε θέσει να εκτελέσει αποστολές κρούσης σε περιβάλλον A2/AD αλλά ο κύριος κορμός μαχητικών της USAF αποτελούμενος από μαχητικά F-15E Strike Eagle, F-16C Fighting Falcon και F/A-18E/F Super Hornet για το Ναυτικό εκτιμάται ότι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητές επιβίωσης απέναντι στα S-400.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΜΟΤΗΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑ

Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν πλέον και όσον αφορά την Πολεμική μας Αεροπορία μετά την αποδέσμευση του S-400 από τη Ρωσία για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με ένα σύστημα το οποίο εγκαίρως είχαμε επισημάνει οτι πρακτικά θα κλειδώσει όλο το Αιγαίο, εφόσον ενεργοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η υστέρηση της ΠΑ σε βλήματα Stand Off ήταν καταγεγραμμένη ιδιαίτερα όσον αφορά το στόλο των F-16C/D που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του στόλου μαχητικών. Η απόκτηση βλημάτων JASSM αν και είχε διερευνηθεί προ του 2009 στο πλαίσιο της προμήθειας των F-16C/D Block 52+ Advanced, τελικά ουδέποτε προχώρησε με το αιτιολογικό ότι το βλήμα δεν ήταν ακόμη πιστοποιημένο για χρήση από το συγκεκριμένο τύπο μαχητικού.

Η επιχειρησιακή απαίτηση παρέμεινε καθώς η προμήθεια 40 βλημάτων AGM-154C JSOW, ήταν εντελώς οριακή για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ η διατυπωμένη πρόθεση προμήθειας συλλογών SPICE από το Ισραήλ δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα με τα επιχειρησιακά δεδομένα να έχουν μεταβληθεί δραματικά, η απαίτηση για προμήθεια JASSM επανέρχεται και μάλιστα επιτακτικά σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει τελικά συστοιχίες S-400.


ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ JASSM

H προμήθεια του JASSM στην Πολωνία μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, επίσης για χρήση από μαχητικά F-16C/D Block 52+ Advanced, θεωρητικά θα καταστήσει την αποδέσμευση του πιο εύκολη με δεδομένο ότι η χώρα αυτή επίσης αντιμετωπίζει απειλή από συστήματα S-400.


Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες του ThinkNews, το ενδεχόμενο απόκτησης βλημάτων JASSM από την Ελλάδα έχει καταστεί ορατό με δεδομένη την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ενα αίτημα προς την Ουάσιγκτον σε αυτή τη χρονική συγκυρία, θα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί,  εφόσον οι σχέσεις με την Άγκυρα έχουν περάσει σε μια πολύ διαφορετική φάση από αυτή που ήταν την περίοδο του 2009, οπότε και το ενδεχόμενο απόκτησης JASSM από την Ελλάδα δεν είχε καμία εξέλιξη.

ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ SCALP

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΠΑ διαθέτει ήδη αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα χάρις τα βλήματα SCAL-EG τα οποία χρησιμοποιούνται από το στόλο των Mirage 2000-5Mk2. Η δυνατότητα στοχοποίησης σταθερών στόχων στρατηγικής σημασίας είναι δεδομένη παρέχοντας την ικανότητα προσβολής κέντρων διοίκησης και ελέγχου, αεροδρομίων και ναυστάθμων.

Προβληματισμός έγκειται ως προς την ικανότητα του S-400 να αναπτύσσεται σε διαφορετικές θέσεις καθώς όπως και το «ομόσταυλο» S-300 είναι αυτοκινούμενο επί οχημάτων τόσο για τους εκτοξευτές όσο και για τα ραντάρ επιτήρησης και εγκλωβισμού.

Κατά συνέπεια τόσο όσον αφορά τα SCALP EG όσο και σε ενδεχόμενη προμήθεια βλημάτων JASSM (για το στόλο των F-16), απαιτείται η ικανότητα έγκαιρης αναγνώρισης για την ακριβή στοχοποίηση των συστοιχιών βλημάτων του S-400. Αυτό προϋποθέτει δυνατότητα δορυφορικής αναγνώρισης την οποία ήδη διαθέτει το ΓΕΕΘΑ και επιθυμεί να επεκτείνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ

Σε κάθε περίπτωση εάν και εφόσον η Τουρκία αποκτήσει τελικά συστοιχίες S-400, τα δεδομένα επιχειρησιακού σχεδιασμού των ελληνικών ΕΔ αλλάζουν δραματικά, ενώ όπως ανέφερε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο ThinkNews: «Εάν η Τουρκία αγοράσει S400 αλλάζουν τα δεδομένα. Οι φίλοι και ομόδοξοι Ρώσοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία με συστήματα τέτοια που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Είμαστε σε επαφή και με εκείνους».

«Δεν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει S-400 και F-35 χωρις να υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Συμμαχίας».

«Είναι καιρός οι ΕΔ να εκσυγχρονιστούν με νέα σύγχρονα μέσα», ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας παρόλα αυτά ότι με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος και η συνδρομή των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top