0
Αποστολή εικονικής προσβολής του τουρκικού Στόλου με βλήματα αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Εxocet, είχε το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000EGM της 332Μ που κατέπεσε την Δευτέρα το μεσημέρι νότια των Σποράδων, για να... πλεύσει εν συνεχεία μέχρι τις ακτές της Κύμης.



Το αεροσκάφος θα εκτελούσε εικονική προσβολή του τουρκικού Στόλου και συγκεκριμένα των νέων κορβετών stealth τεχνολογίας κλάσης Ada. Aυτός είναι ο λόγος που το αεροσκάφος πετούσε σε sea-skimming διαμόρφωση στα 100 μέτρα ύψος για να μην γίνει αντιληπτό από τα εχθρικά ραντάρ.

Εκεί κατά το σενάριο, εκτόξευσε βλήμα AM-39 Exocet και στην διαδικασία απεμπλοκής "κράτησε" ο κινητήρας.

Η 332 Μοίρα με κωδικό κλήσης  «Γεράκι», εκτελούσε αποστολή TASMO στην άσκηση "Καταιγίς" και όλα τα Mirage 2000EGM/ BGM μπορούν να εξοπλιστούν με τα βλήματα Exocet.

Ο πύραυλος αέρος επιφανείας AM-39 Exocet Block II που χρησιμοποιεί είναι η βελτιωμένη έκδοση του γνωστού ΑΜ-39 με νέο πυροσωλήνα και INS, αυτοματοποιημένο σύστημα προετοιμασίας βολής, εξελιγμένο ενεργό ερευνητή Super ADAC, αυξημένη αντοχή σε ECM και τέλος ικανότητα επανάληψης επίθεσης μετά από αστοχία!

Διαθέτει αυτόνομη καθοδήγηση παντός καιρού και η εμβέλεια του επιτρέπει άνετα την βολή του από μεγάλη απόσταση με ασφάλεια. Μετά την εξαπόλυση του, ο πιλότος μπορεί να απομακρυνθεί, ώστε  να μην εισέλθει στο βεληνεκές των όπλων του εχθρικού πλοίου.

Η εμβέλεια του ΑΜ-39 Exocet Block 2 ξεκινάει από τα 45-50 km και φτάνει έως τα 75km εάν εκτοξευτεί από μεγάλο ύψος περί τα 35.000 πόδια. Ανήκει στην κατηγορία όπλων μεγάλου βάρους και δύναται να εκτελέσει πολλαπλά προφίλ προσέγγισης πετώντας πάνω από τα κύματα (Sea Skimming) επιτρέποντας την εκτέλεση επιθέσεων κορεσμού σε πλοία με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα.

Στο συγκεκριμένο προφιλ άσκησης το βλήμα θα κτυπούσε τουρκικό πλοίο βορειοανατολικά των Σποράδων επί του 25ου Μεσημβρινού.

Ο ενεργός ερευνητής του βλήματος που χρησιμοποιείται για την τελική καθοδήγηση προς το στόχο διαθέτει εμβέλεια περί τα 9 χλμ. και η ταχύτητά του είναι ελαφρά υποηχητική στα 0,94 mach.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία μιας τακτικής αποστολής ναυτικής κρούσης, συνθέτει μια τεράστια πρόκληση για τους ιπταμένους της 332Μ καθώς απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες πρό-  πτήσης,  προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβολή των στόχων που φυσικά μετακινούνται στη θάλασσα και μπορεί να προστατεύονται από εχθρικά αεροσκάφη..

Η παρουσία μαχητικών F-16C/D της THK σε ρόλο Fighter Sweep (επιθετικής εκκαθάρισης) / CAP (εναέριας περιπολίας), θεωρούνται δεδομένες από τη στιγμή που η απέναντι πλευρά επιδιώξει δυναμικά να κινήσει μέρος του στόλου της για τον αποκλεισμό- κατάληψη ελληνικής νήσου και για το λόγο αυτό υπήρχαν ελληνικά μαχητικά F-16 στην περιοχή που εξομοίωναν τα τουρκικά.

Η ελληνική "επίθεση" με Exocet θα είχε τα χαρακτηριστικά πλήρους αιφνιδιασμού από διαφορετικές κατευθύνσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς πλήγματος, αφού εξομοιώσεις αναφέρουν ότι απαιτούνται 6-8 βλήματα για να υπάρξει  με ασφάλεια ένα τουλάχιστον πλήγμα.

Εάν υποθέσουμε ότι σε βέλτιστες συνθήκες, οι τουρκικές φρεγάτες θα καταφέρουν να εντοπίσουν όλα τα εισερχόμενα βλήματα από απόσταση περίπου 10-15νμ τότε αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο (καθώς αυτά πετάνε με ταχύτητα 0,95 Mach) προτού πλήξουν τους στόχους τους.

Ακόμη όμως και ένα ζεύγος βλημάτων να καταφέρει να διαπεράσει την τουρκική αεράμυνα, είναι αρκετό για να πλήξει καίρια τουλάχιστον μια φρεγάτα με διαφορά δευτερολέπτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική κεφαλή ενός Exocet (165Kg) και αναλόγως εάν το κάθε βλήμα πετύχει την ίσαλο γραμμή ή την υπερκασκευή, θα σημειωθούν ισχυρές εκρήξεις που θα θέσουν αμέσως εκτός μάχης το πλοίο.



ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top