0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε τη Δευτέρα (6/3) στην υπογραφή του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική του απάντηση στα νομικά... εμπόδια που συνάντησε κατά την υπογραφή του πρώτου διατάγματος με την ανάληψη των καθηκόντων του, το οποίο είχε ακυρωθεί!
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται έξι μουσουλμανικές χώρες. Το Ιράν, η Συρία, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία και η Λιβύη.

Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου. Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου.

Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν θα αποτελεί πλέον μέρος των χωρών που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση. «Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών», εξήγησε νωρίτερα η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ.

Ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών (οι κάτοχοι πράσινων καρτών), καθώς και οι κάτοχοι βίζας, θα προστατεύονται σαφώς στο νέο διάταγμα, είπε τόνισε η Κόνγουεϊ.

Η ίδια, δήλωσε πως οι Σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην πολιτική του στο μεταναστευτικό, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα σχέδιά του και να διασφαλίσει -κατά την άποψή του με τον συγκεκριμένο τρόπο- την ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως δήλωσε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Τίλερσον. Ο δε τελευταίος τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας εντός της χώρας για τους Αμερικανούς πολίτες.

«Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα μετά την υπογραφή του νέου διατάγματος. 

Το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς ο Τραμπ κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Η τροποποιημένη εκδοχή του αναμένεται ότι θα υπερπηδήσει το εμπόδιο της δικαιοσύνης που είχε αναστείλει την εφαρμογή του αρχικού κειμένου, στις 3 Φεβρουαρίου.

Τα κυριότερα σημεία του νέου διατάγματος

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέτει στο στόχαστρο τους υπηκόους έξι χωρών και τους πρόσφυγες στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στη χώρα. Το διάταγμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Μαρτίου.

Ποιες χώρες αφορά η απαγόρευση;
   
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν για τρεις μήνες την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών: Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Η απαγόρευση έχει ως στόχο "να επιτρέψει την κατάλληλη εξέταση και την εφαρμογή κανόνων που θα εμποδίσουν τη διείσδυση" τρομοκρατών ή εγκληματιών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
   
Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.
   
Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Ωστόσο, το διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι ήδη προγραμματισμένη. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2017.
   
Γιατί εξαιρέθηκε το Ιράκ;
   
Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή "η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση" και για να "ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ", εξηγεί το υπουργείο.
   
Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.
   
Γιατί αυτές οι έξι χώρες;
   
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος στοχεύει συγκεκριμένα τους μουσουλμάνους με το διάταγμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι με την απαγόρευση "προστατεύονται οι ΗΠΑ απέναντι στις χώρες που έχουν εκτεθεί στην τρομοκρατία και διασφαλίζεται μια πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης" των αιτημάτων για μετανάστευση.
   
Το διάταγμα είναι "μέτρο ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
   
Οι τρεις από τις έξι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που "στηρίζουν την τρομοκρατία" (Ιράν, Συρία, Σουδάν) ενώ για τις άλλες τρεις η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστήριζε ότι "συνιστούν κίνδυνο". Για να δικαιολογήσει το διάταγμα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι 300 πρόσωπα που μπήκαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται σήμερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι "ύποπτοι" προέρχονται από αυτές τις έξι χώρες.
   
Τι θα γίνει με όσους έχουν θεώρηση εισόδου;
   
Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. "Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό", διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.
   
Οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.
   
Πράσινες κάρτες και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα
   
Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν λάβει πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών. Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτά τα πρόσωπα. Επίσης και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από την δεύτερη χώρα προέλευσής τους.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top