0
Ο ανεκδιήγητος Πολ Τόμσεν εξακολουθεί να στάζει χολή για την Ελλάδα, προβαίνοντας προβαίνοντας για πολλοστή φορά σε ιδιαίτερα απαξιωτικές δηλώσεις για τη χώρα. 


«Η Ελλάδα είναι μια χαμένη περίπτωση κι αυτό εξαιτίας της άρνησης των κυβερνώντων να κάνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις… Αισθάνομαι δικαιωμένος για τις εκτιμήσεις μου». 

Αυτά δηλώνει ο Πολ Τόμσεν στο περιβάλλον του μετά την ανακοίνωση-βόμβα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Τα νέα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στα κεντρικά του Ταμείου παρότι εδώ ήταν αναμενόμενα. Η Ελληνική Οικονομία είναι ένα ράκος, μια απίστευτη φούσκα.

Τραγική είναι και η εικόνα των καταθέσεων στις τράπεζες καθώς κάνουν διαρκώς φτερά με τον τρόμο του Κουρέματος που πλησιάζει. Οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τα κόκκινα δάνεια γίνονται ακόμη πιο κόκκινα, οι ασφαλισμένοι δεν δίνουν ούτε τον εμετό τους στο γελοίο Ασφαλιστικό της Αχτσιόγλου. Σας θυμίζουμε τώρα τον μποναμά του Τσίπρα για τον οποίο είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο Κόφτης.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Ελλάδα δεν βγάζει το καλοκαίρι του 2017. Αυτό υποστηρίζει και ο Πολ Τόμσεν στους συνεργάτες του.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του έτους ενισχύει τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης-σύμφωνα με το liberal.gr

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics εκτιμώντας παράλληλα ότι η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος αποτελεί μία «προληπτική» αντίδραση στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. «Διατηρούμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, αν και ακόμη και αυτό το επίπεδο αρχίζει να δείχνει αισιόδοξο», προσθέτει η Capital Economics.

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάντοτε ευμετάβλητο και δεν θα ήταν φρόνιμο να δώσει κανείς ιδιαίτερη έμφαση στα τριμηνιαία στοιχεία. Όμως οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες δεν προσφέρουν στήριξη στην αισιοδοξία του πρωθυπουργού. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2017, αν και με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ ο μεταποιητικός PMI δίνει μία ακόμη χειρότερη εικόνα.

Τα σημερινά στοιχεία θα ενισχύσουν τις αμφιβολίες του ΔΝΤ σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι βασίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές που αναφέρουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος και κατά 3,1% το 2018.

«Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα που η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για να αποφύγουν μία άτακτη χρεοκοπία και Grexit». Κάτι που όπως εκτιμάται θα είναι δύσκολο λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία για το ΑΕΠ, αναφέρεται ότι η δεύτερη εκτίμηση αποκάλυψε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας μία μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω της πρώτης εκτίμηση για συρρίκνωση 1,4%. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ και του πρωθυπουργού, ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων για το ΑΕΠ υποδεικνύει ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο κακές όσο δείχνει η μείωση του ΑΕΠ. Η τριμηνιαία αύξηση των εισαγωγών κατά 4,5% επιβάρυνε σημαντικά το ΑΕΠ, γεγονός που δύσκολα θα επαναληφθεί. Στο μεταξύ, η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν, αν και οριακά.

Λίγες μέρες πριν…

O TΣΙΠΡΑΣ, Ο ΦΛΟΥ!!!


Mε τη γνωστή του χαρακτηριστική άνεση άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας τους τραπεζίτες να του παρουσιάζουν την εικόνα του κλάδου το τελευταίο δίμηνο της, εκ νέου αβεβαιότητας: καταθέσεις μειωμένες κατά 2,5 δις. ευρώ, κόκκινα δάνεια αυξημένα κατά 1,5 δις.ευρώ, κλείσιμο των αγορών για τις τράπεζες, επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Γράφει η Gillian Rothschild

Τραπεζίτες που ήταν παρόντες δεν διέκριναν ανησυχία από τον Αλέξη Τσίπρα και η γενική απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι η τεχνική αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο, χωρίς να έχει μια εκτίμηση για το πότε επιτέλους θα έρθουν και οι άλλες εξελίξεις που αναμένει η οικονομία, όπως το QE και το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε κάτι γενικό, όπως τη δημιουργία ενός φόρουμ που θα συζητά και θα λύνει προβλήματα της οικονομίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και ζήτησε επίσης …κοινωνική ευαισθησία κατά τους πλειστηριασμούς και την διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ υποσχέθηκε «αναπτυξιακή ώθηση» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το θετικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε εκτενώς για τον τραπεζικό κλάδο με τους εκπροσώπους τους, εκείνο που δεν είναι σαφές είναι αν έλαβε υπόψη του τη σοβαρότητα της κατάστασης, σχολιάζουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Καραμούζης, οι Αντιπροέδροι Γιώργος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης Θωμόπουλο, Βασίλης Ράπανος και η Γενική Γραμματέας Χαρίκλεια Απαλαγάκη παρουσίασαν την εικόνα των τραπεζών το 2016, εικόνα που απειλείται με ανατροπή:

Το 2016, οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία.

Ενίσχυσαν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Tο 2016 βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητάς τους με την επιστροφή καταθέσεων ύψους €4,2 δισεκ..

Καταρτίστηκαν  συμφωνίες χρηματοδότησης των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές ύψους €18,8 δισεκ..

Περιορίστηκε η εξάρτηση για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα κατά €40,9 δισεκ..

Σημειώθηκε επιβράδυνση της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης -1,4% τον Δεκέμβριο 2016, (σε ετήσια βάση), έναντι -2% και -3,1% τον Δεκέμβριο 2015 και 2014.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους επανήλθε σε θετική πορεία ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και σταθεροποιήθηκε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs/NPLs), με διαφαινόμενη μείωσή τους το τελευταίο εξάμηνο του 2016.

Υλοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών Τραπεζών, η σύνθεση των οποίων στηρίζεται σε αυστηρά κριτήρια και πλαίσιο πέρα και πάνω από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές.

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι ελληνικές Τράπεζες, στήριξαν ενεργά την ανάπτυξη της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με:

Την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, των ταμείων χρηματοδότησης και των προγραμμάτων των διεθνών επίσημων χρηματοδοτικών φορέων (EBRD, EIB, EIF, Juncker Plan).

Τη σημαντική ενίσχυση και διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, τη σημαντική μείωση του κόστους συναλλαγών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής (ενδεικτικά: εγκατεστημένα POS 320.000 το 2016, έναντι 219.070 το 2015, ο αριθμός καρτών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 440.000 και έφτασε τα 14,6 εκ. το α’ εξάμηνο 2016, έναντι 14,16 εκ. το β’ εξάμηνο 2015, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μέσω καρτών ανήλθε σε 233 εκ. (+58% σε ετήσια βάση), το δε κόστος από τη χρήση POS έχει σημαντικά μειωθεί).

Τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Τη δέσμευση του κλάδου για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% ή € 40 δισεκ. την επόμενη τριετία, ώστε, ν’ απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι.
Την  τήρηση των  συλλογικών  και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας του Ανθρώπινου Δυναμικού των Τραπεζών, και μείωση του προσωπικού με υλοποίηση επιτυχών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης του.

Ικανοποιητική πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των Τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί ανά τράπεζα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την  Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρωτοβουλίες της ΕΕΤ με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και πρωτοβουλιών.
Στήριξη  της δημόσιας διοίκησης παρέχοντας υλικοτεχνική συνδρομή, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Όπως τόνισαν με έμφαση οι τραπεζίτες, υπάρχουν, ακόμη, ακόμη αρκετοί τομείς δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση και υλοποίηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως η ολοκλήρωση μιας σειράς νομοθετικών τροποποιήσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη (νομοθετική ρύθμιση για τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών/πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημία, περιορισμό της αστικής και ποινικής ευθύνης για τα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που υποχρεούνται να φέρουν εις πέρας ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις ή / και διαγραφές οφειλών, τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (OCW), την αποτελεσματική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και την υλοποίηση μέσω τραπεζών του νέου προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ).

Οι τραπεζίτες τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα, που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Ταυτόχρονα το οικονομικό κλίμα, η ζήτηση για δάνεια και η εμπιστοσύνη των πελατών δείχνει να επηρεάζονται αρνητικά.

Η κατάσταση είναι ακόμη αντιστρέψιμη και η αποκατάσταση θετικών προοπτικών εφικτή αλλά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων, θα πρέπει  να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσουν την οικονομία σε στασιμότητα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, και μπορεί με κοινές προσπάθειες Πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και Τραπεζών, να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, που προϋποθέτει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων,  την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, διαμόρφωση ελκυστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η ασφαλέστερη οδός αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων, της φτώχειας, της ανεργίας, του Δημόσιου Χρέους και των επισφαλών δανείων.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, τέλος, ότι το Τραπεζικό σύστημα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαρκή ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η ΕΕΤ δέχθηκε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου forum, που θα συζητά και θα προτείνει λύσεις επωφελείς για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Στο μεταξύ σαν σημάδι απελπισίας βλέπει το Politico την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας!

Σε δημοσίευμά του το περιοδικό σχολιάζει ότι η προσέγγιση που φαίνεται να επιχειρεί η Αθήνα στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη «λήψη ενός δανείου ύψους 3 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση». Ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του ποσού του δανείου, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνα θα αποτελέσει μέρος μιας πρωτοβουλίας με σκοπό τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «πιεστικών προκλήσεων» σε θέματα «μακροπρόθεσμης ανεργίας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και κοινωνικής προστασίας».

Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει έκπληξη στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ενώ επίσης προβληματίζει αναλυτές, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεχθεί το αίτημα, η Ελλάδα θα επωμιστεί περισσότερο χρέος, με πρόσθετες απαιτήσεις από έναν ακόμη οικονομικό οργανισμό, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΜΣ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι πολύ χαρούμενοι από το αίτημα της Ελλάδας για νέα κεφάλαια» σημείωσε αξιωματούχος της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη. Στη Γερμανία, η είδηση ​​περί του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα ζήτημα» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού προγράμματος, αν και «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τις συνομιλίες», δήλωσε πηγή από τη Bundestag.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή κεφαλαίων σε φτωχές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και πηγές έχουν απορρίψει κάθε ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα.

Σημάδι απελπισίας

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια δανειοδότηση ενδέχεται να αποβεί δυσμενής για τη χώρα. «Εάν η Ελλάδα όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό θα ήταν κυρίως σημάδι απελπισίας», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Pantheon Macroeconomics. «Υπάρχει ένα μάλλον δυσάρεστο στίγμα γύρω από την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια θεωρητικά “ανεπτυγμένη” οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πιο γρήγορα πρόσβαση στις αγορές ομολόγων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top