0
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθούσε επί τρεις μήνες άτομα της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε παράνομα το παρασκευαστήριο των επικίνδυνων χαπιών Captagon στη περιοχή του Λουτρόπυργου στη Νέα Πέραμο.


Οι πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος είχαν φθάσει στο ΣΔΟΕ από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ και η εξάρθρωσή του αποτελεί μία πρωτοφανή υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 635.000 δισκία των χαπιών Captagon, τα οποία χρησιμοποιούνται για το «ντοπάρισμα» των τζιχαντιστών μαχητών του ISIS και προορίζονταν για χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και η Συρία.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κατάσχεσης ναρκωτικών χαπιών στην ελληνική αγορά, ενώ εκτιμάται ότι οι εμπλεκόμενοι, βάσει των ουσιών που βρέθηκαν στο παρασκευαστήριο, είχαν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν άλλη μία τέτοια ποσότητα ναρκωτικών. Διερευνάται, μάλιστα, εάν έχουν διατεθεί και στην ελληνική αγορά. Η αξία των προς πώληση χαπιών που κατασχέθηκαν εκτιμάται περίπου σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή του κάθε δισκίου ανέρχεται σε 20 ευρώ.


Η παρουσίαση της υπόθεσης έγινε σήμερα στα γραφεία του ΣΔΟΕ από τον εδικό γραμματέα του Σώματος, Σταύρο Θωμαδάκη, τον διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστο Παπαζαφύρη και τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος. Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο Αλβανοί, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας. Καταζητούνται, επίσης, άλλοι τρεις, εκ των οποίων ένας Τούρκος, ένας Αλβανός και ένας Έλληνας συνταξιούχος πρώην αστυνομικός.


Το παράνομο παρασκευαστήριο εντοπίστηκε σε μονοκατοικία στην περιοχή του Λουτρόπυργου, όπου βρέθηκε ένα φορτηγό με αριστοτεχνικά κατασκευασμένη κρύπτη, στην οποία θα τοποθετούνταν τα χάπια για να μεταφερθούν στο Κορωπί. Εκεί βρισκόταν ένα ταχύπλοο σκάφος της οργάνωσης με δύο μηχανές 500 ίππων η κάθε μία, μέσω των οποίων μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 70 μιλίων την ώρα. Εκτιμάται ότι μέσω του ταχύπλοου τα χάπια θα μεταφέρονταν στην Τουρκία και από εκεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από το ταχύπλοο και το φορτηγό κατασχέθηκαν πέντε κιλά ακατέργαστης κάνναβης, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες σε συνδυασμό με αμφεταμίνη για την παρασκευή των δισκίων, ένα πυροβόλο όπλο, μία καραμπίνα, δύο πιστόλια, φυσίγγια, μετρητά 6.000 ευρώ, πέντε ΙΧ αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Ακόμη, βρέθηκαν έγγραφα που αφορούσαν τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των ελληνικών και των διεθνών διωκτικών Αρχών.

Ο κ. Θωμαδάκης δήλωσε ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία δείχνει πως υπάρχει σημαντική κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ΣΔΟΕ, του ΛΣ και της ΕΛΑΣ. «Αν το παράδειγμά τους διαχυθεί σε όλη τη δημόσια διοίκηση θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης», τόνισε και αναφερόμενος στο Σώμα πρόσθεσε: «Αισθάνονται την ανάγκη να φωνάξω "είμαστε ακόμη ζωντανοί". Πρέπει να μας ακούσουν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα και συρρίκνωσαν το ΣΔΟΕ».


Επίσης, επεσήμανε: «Η μεγάλη επιτυχία των διωκτικών Αρχών της χώρας μας έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ: Η Ελλάδα αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Απαιτείται η περαιτέρω θωράκιση της χώρας μας με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να γίνουν εταίροι».

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top