«Ένα κομμάτι τυρί αξίζει σίγουρα πολύ περισσότερο από όσο αυτός ο πάκος με τα χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου, Ουμπέρτο Γκονζάλες, στο Καράκας της Βενεζουέλας, καθώς αφαιρεί από την ζυγαριά του τις φέτες από το τυρί και προσθέτει δεσμίδες με χαρτονομίσματα.

Με αυτές τις δεσμίδες πρέπει να πληρωθούν τα προϊόντα στα καταστήματα. 


Το ζύγισμα των χρημάτων είναι πλέον ο μόνος τρόπος υπολογισμού λόγω του καλπάζοντα υπερπληθωρισμού που υπάρχει στην οικονομία της Βενεζουέλας.


«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg που μεταδίδει τα στοιχεία και τις συγκλονιστικές εικόνες ο αναλυτής Χέσους Κασίκ. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει ο αναλυτής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία. Ενδεικτικές του κλίματος είναι το γεγονός οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα κλείσει για το 2016 κάπου ανάμεσα στο 200% και 1.500%.

Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις πέντε εταιρείες της χώρας που τυπώνουν χαρτονομίσματα να επισπέσουν τις διαδικασίες τυπώματος μεγαλύτερων χαρτονομίσματων των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις, όπως να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα.


Τα προβλήματα ωστόσο είναι βουνό. Σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο η ζωή των πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο Χοσέ Μαρκάνο, υπάλληλος γραφείου κάθε μέρα μεταφέρει σακούλες δεκάδων κιλών με τα χρήματα της επιχείρησης, με το μηχανάκι του διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή. «Το να μεταφέρεις τόσα πολλά χρήματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και η ζωή μου τίθεται εν αμφιβόλω», σημειώνει.

«Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ» αναφέρει με νόημα ο Μπρέμερ Ροντρίγκες, φούρναρης στο επάγγελμα, ο οποίος αναγκάζεται να μετράει σακιά με χρήματα κάθε μέρα στο μαγαζί του, ενώ για το φόβο των Ιουδαίων, τα κρατάει στο μαγαζί του μέχρι να τα μεταφέρει στην τράπεζα.

 
Top