Αίσθηση προκαλεί η σημερινή αποκάλυψη της «Δημοκρατίας» για τον γενικό διευθυντή της Capital, ιδιοκτησίας Μαρινάκη, που συνελήφθη καθώς προσπάθησε να περάσει από το «Ελ. Βενιζέλος» «μαύρη» βαλίτσα με αδήλωτα 1.244 κολλαριστά... 500ευρα!


Αναλυτικά το πλήρες δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατίας»:  

«Στενός συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, προσπάθησε να εισάγει παράνομα στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά πιάστηκε στα πράσα!

Πάντως, αν και το γεγονός σημειώθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και κρατήθηκε έως τώρα μυστικό, τα ερωτήματα για την έκβαση της υπόθεσης παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα...

Στις 14:45 της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου 2014, υπάλληλοι του τελωνείου στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν, ανακάλυψαν μέσα σε αποσκευή επιβάτη που προερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ποσό 622.000 ευρώ, τα οποία προσπάθησε να περάσει στη χώρα μας χωρίς όμως να τα δηλώσει, όπως όφειλε.

Ο επιβάτης αυτός ονομαζόταν Νικόλαος Συντυχάκης, καθόλου τυχαίο πρόσωπο. Ο 54χρονος σήμερα κ. Συντυχάκης, κάτοικος Πειραιά, είναι γενικός διευθυντής της Capital Ship Management Corp, της ναυτιλιακής εταιρίας συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Επίσης, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Capital Product Partners, συμφερόντων επίσης του κ. Μαρινάκη.

Εντυπωσιακή είναι και η «λεπτομέρεια» ότι το ποσό που είχε στις αποσκευές του ήταν σε (1.244 κολλαριστά) χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, προφανώς για λόγους όγκου, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις διακίνησης μαύρου ή μη δηλωμένου χρήματος.

Ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, οι τρεις τελωνειακοί του αεροδρομίου προχώρησαν στη δέσμευση του ποσού. "Η δέσμευση έγινε για περαιτέρω έρευνα περί της νόμιμης προέλευσης των ρευστών διαθεσίμων, επειδή υφίστανται ενδείξεις για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες», όπως ανέφερε και η σχετική απόφαση «δέσμευσης ρευστών διαθεσίμων", την οποία συνέταξαν επιτόπου.

Για τα δεδομένα των τελωνειακών ελέγχων, αυτή ήταν μια σημαντική επιτυχία. Γι αυτό και εκδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα δελτίο Τύπου από την Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ), από το οποίο έγινε γνωστό -δίχως όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα- για πρώτη φορά το θέμα.

"Στις 23/9/2014 υπάλληλοι του Τελωνείου Αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο πλαίσιο των ελέγχων του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων, παραποιημένων προϊόντων και ρευστών διαθεσίμων, ανακάλυψαν μέσα σε αποσκευή επιβάτη προερχόμενου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ποσό 622.000 ευρώ, το οποίο προσπάθησε να εισάγει στην Ε.Ε. χωρίς να το δηλώσει στο τελωνείο, ως όφειλε", σημειωνόταν στην ανακοίνωση, με την οποία η ομοσπονδία έδινε συγχαρητήρια στους τρεις υπαλλήλους "για την επιτυχία τους" και καλούσε με την ευκαιρία αυτή "όλους τους συναδέλφους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών δημοσιονομικών συμφερόντων, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδίδεται στο ότι η προσπάθεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μαρινάκη για παράνομη εισαγωγή ενός τέτοιου μεγάλου ποσού από μία χώρα όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, σημειώθηκε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ως εκ τούτου, έχει σημασία και ποια άλλα σημαντικά γεγονότα επακολούθησαν τους επόμενους μήνες, τα οποία έχουν ενδεχομένως και αυτά κάποια σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν θεωρείται απίθανο τα γεγονότα αυτά να εξηγούν για ποιον λόγο χρειάστηκε στην πραγματικότητα να επιχειρηθεί η εισαγωγή 1.244 χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ στη χώρα μας δίχως να δηλωθούν, όπως προβλέπουν οι νόμοι.

Κατασχέθηκε το 25% του ποσού, ενώπιον του εισαγγελέα η υπόθεση!

Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ υπόθεση απασχολεί από το 2014 της αρμόδιες Αρχές με τον εντοπισμό του ποσού των 622.000 ευρώ στη βαλίτσα του επιβάτη, ο οποίος κατέφθασε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το περιστατικό συνέβη στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, όταν υπάλληλοι του Τελωνείου Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούν για την καταστολή του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων, παραποιημένων προϊόντων και ρευστών διαθεσίμων, ανακάλυψαν τα χρήματα μέσα στην αποσκευή.

Εν συνεχεία, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περουσιακής Κατάστασης, ενώ οι τελωνειακές Αρχές -βάσει της νομοθεσίας- κατέσχεσαν το 25% του επίμαχου ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Αρχής, το ζήτημα έχει παραπεμφθεί ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών, από τις οποίες αναμένονται απαντήσεις για την τύχη της υπόθεσης, των χρημάτων αλλά και της ποινικής μεταχείρισης του επιβάτη με τα αδήλωτα 622.000 ευρώ».

 
Top