Στέγνωσε από ρευστό η αγορά η οποία να σημειωθεί εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μεγάλα δικηγορικά γραφεία τα οποία ανέμεναν ότι η πολύμηνη απεργία των δικηγόρων θα έφερνε δουλειά.

Όμως διαπιστώνουν ότι οι πελάτες τους μπορεί να έχουν την πρόθεση να διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα ποσά αλλά όταν έρθει η ώρα να κάνουν το επόμενο βήμα κατανοούν ότι τους λείπουν τα χρήματα για την εκκίνηση των διαδικασιών όπως είναι η έκδοση μιας διαταγής πληρωμής.
Το φαινόμενο της... αποχής των δικηγόρων για ανάλογα αιτήματα ερμηνεύετε από τους εδικούς ως στάση πληρωμών.

Άλλωστε το κόστος για να φθάσει το αίτημα σε μία δικαστική αίθουσα δεν είναι αμελητέο και ανέρχεται στο 8% της συνολικής απαίτησης.

Στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου της Αθήνας ο αριθμός των αιτήσεων έκδοσης διαταγών πληρωμών θυμίζει εποχές οικονομικής ευημερίας που τότε σχεδόν όλοι πλήρωναν στη ώρα τους τις υποχρεώσεις τους.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι από αυτή τη δραστηριότητα απέχουν και οι τράπεζες οι οποίες δεν ανοίγουν εύκολα υποθέσεις έκδοσης διαταγών πληρωμών.
Η κατάθεση ενός αιτήματος έκδοσης διαταγής πληρωμής με κατώτατο όριο τις 20.000 ευρώ έχει κόστος.

Ο επισπεύδων θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος 1600 ευρώ για να αρχίσει η νομική διεκδίκηση της οφειλής.

Στην περίπτωση που η οικονομική απαίτηση φθάνει τις 100.000 ευρώ το ποσό ανέρχεται στις 8.000 ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα έξοδα του δικηγόρου.

Όταν οι οικονομικές απαιτήσεις φθάνουν τις 200.000 ευρώ θα καταβληθεί το ποσό των 16.000 ευρώ και στην περίπτωση των 500.000 ευρώ απαιτείται το ποσό των 40.000 ευρώ.

Η αμοιβή του κράτους κρίνεται υψηλή ακόμη και για τις τράπεζες οι οποίες διστάζουν να κάνουν το νομικό βήμα όταν θεωρούν ότι η είσπραξη δεν θα επιτευχθεί με αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις και οι απαιτήσεις να παγώνουν.

Την ίδια στιγμή αναζητούνται άλλες λύσεις πιο οικονομικές.

Οι περισσότεροι επιλέγουν ένα καλύτερο διακανονισμό εξόφλησης από τον οφειλέτη.
Ο αριθμός έκδοσης διαταγών πληρωμής ανήλθε μόλις σε 1800 το μήνα Ιούνιο όταν από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν κατατεθεί μόλις 500 λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός έκδοσης των διαταγών πληρωμών ανήλθε σε 45.000 το 2014 οι οποίες μειώθηκαν σε 27.000 το 2015.

Τους επόμενους πέντε μήνες οι ρυθμοί έκδοσης θα πρέπει να φθάνουν τουλάχιστον τις 5000 το μήνα γα να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος από την απεργία των δικηγόρων.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση διαταγής πληρωμής ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς ακινήτων οι οποίοι όμως δεν φαίνονται στο ορίζοντα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά ακινήτων. 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

 
Top