Λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση σε τρένο της Γερμανίας, αναγνωρίστηκε ο 17χρονος Αφγανός τζιχαντιστής που σκόρπισε τον πανικό κρατώντας μαχαίρι και τσεκούρι τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις επιβάτες. 


Ο δράστης λέγεται Μοχάμεντ Ριάντ και σε βίντεο που δημοσιεύθηκε καταγράφεται να κοιτάζει την κάμερα και κρατώντας μαχαίρι να δηλώνει ότι είναι «στρατιώτης του ισλαμικού χαλιφάτου».

Ο Ριάντ εισέβαλε σε περιφερειακό τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις ανθρώπους, οι δύο εκ των οποίων δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ ακόμη ένα άτομο έχει τραυματιστεί ελαφρά και τουλάχιστον 14 επιβάτες του τρένου είναι σε κατάσταση σοκ.  

Ο 17χρονος στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Amaq, το οποίο συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, κραδαίνοντας μαχαίρι απειλεί με επιθέσεις και τονίζει ότι οι τζιχαντιστές θα «χτυπήσουν» πόλεις και αεροδρόμια.

«Θα πραγματοποιήσω επίθεση αυτοκτονίας στη Γερμανία. Θα σας πολεμήσω όσο περισσότερο μπορώ, θα σας σφάξω», δηλώνει ενώπιον κάμερας ο νεαρός τζιχαντιστής και προσθέτει: «Το Ισλαμικό Κράτος θα σας επιτεθεί παντού, στα χωριά, τις πόλεις, τα αεροδρόμιά σας».

Υπενθυμίζεται πως ο 17χρονος φώναζε πριν επιτεθεί στους επιβάτες: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ οι γερμανικές αρχές εντόπισαν στο σπίτι του μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Από τις έρευνες των γαλλικών αρχών στην κατοικία του εντοπίστηκαν και «αρκετά έγγραφα που υποδεικνύουν τις διασυνδέσεις του δράστη με το Ισλαμικό Κράτος».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν, δεν απέκλεισε ο δράστης να μιμήθηκε τον δράστη της Νίκαιας.

«Είναι γνωστό ότι τέτοιες πράξεις ενδέχεται να βρίσκουν μιμητές κι αλλού», επισήμανε στη γερμανική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα σημείωμα γραμμένο στα αφγανικά, αραβικά και λατινικά που υποδεικνύει ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα, στο οποίο ανέφερε ότι «χρειαζόταν να αντισταθεί».

Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών EVG ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία για το προσωπικό και τους επιβάτες της.

 
Top