Το ρύζι είναι μια από τις πιο βασικές τροφές στον κόσμο, καταναλώνεται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός
Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι δεν είναι πάντα αληθινό. Σκάνδαλα με ψεύτικο ρύζι έχουν εμφανιστεί σε πολλές χώρες, με το πιο διάσημο να αφορά την Κίνα, όπου αποκαλύφθηκε ότι διακινούνταν ψεύτικοι κόκκοι ρυζιού κατασκευασμένοι από άμυλο πατάτας και συνθετικές ρητίνες.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτό το ρύζι ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο που μπορούσε να ξεγελάσει ακόμα και έμπειρους καταναλωτές.
Όταν μαγειρευόταν, παρέμενε σκληρό ή γινόταν αφύσικα ελαστικό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν καιγόταν, έδινε μια μυρωδιά παρόμοια με αυτή του λιωμένου πλαστικού.
Το σκάνδαλο με το πλαστικό ρύζι προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν το ρύζι που καταναλώνουν είναι αυθεντικό.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μεγάλες αγορές τροφίμων έχουν αυστηρούς ελέγχους, οι νοθευμένες παρτίδες κατάφεραν να διαφύγουν και να πωληθούν σε πολλές χώρες, δημιουργώντας ένα κύμα ανησυχίας και δυσπιστίας προς τα εισαγόμενα προϊόντα.
Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι το ρύζι δεν ήταν πραγματικό, αλλά και το ότι οι χημικές ουσίες που περιείχε θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε αν το ρύζι που αγοράζετε είναι αυθεντικό. Ένας από τους πιο απλούς είναι να το βράσετε και να παρατηρήσετε την υφή του.
Το φυσικό ρύζι είναι απαλό αλλά όχι κολλώδες, ενώ το πλαστικό τείνει να παραμένει σκληρό ή να σχηματίζει ασυνήθιστες μάζες.
Ένα άλλο τεστ είναι να κάψετε μερικούς κόκκους με έναν αναπτήρα. Αν μυρίζει σαν καμένο πλαστικό αντί για απανθρακωμένο άμυλο, τότε υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.
Επιπλέον, αν ρίξετε το ρύζι σε ένα ποτήρι με νερό, το φυσικό ρύζι θα βυθιστεί, ενώ το νοθευμένο μπορεί να επιπλέει λόγω της χαμηλής του πυκνότητας.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.