Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 2005, η Μαρία Τσαλικίδη αποφασίζει να πάει στο σπίτι του γιου της, του Δημήτρη, προκειμένου να δει αν είναι καλά. Προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του αλλά δεν τα κατάφερε και ανησύχησε.
Η δολοφονία Κ.Τσαλικίδη, η σχεδίαση της δολοφονίας Κ.Καραμανλή και η CIA
Ο 39χρονος Δημητρης Τσαλικίδης έμενε σε διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.
Όταν η γυναίκα άνοιξε την πόρτα και μπήκε στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Είδε τον γιό της κρεμασμένο στο χολ. Είχε κρεμαστεί με ένα σχοινί από μία σωλήνα του παταριού που βρισκόταν πάνω από το μπάνιο.
Ο φάκελος της υπόθεσης κλείνει πολύ γρήγορα με την ένδειξη αυτοκτονία. Και όμως αυτή ήταν μόνο η αρχή μίας εξαιρετικά σκοτεινής υπόθεσης. Ενός τεράστιου σκανδάλου.
Η υπόθεση των υποκλοπών
Στις 10 Μαρτίου 2005 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ενημερώνετε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone πως πολλά μέλη της ακόμα και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός είχαν πέσει θύματα υποκλοπών!
Στην πραγματικότητα όλα ξεκίνησαν στις 4 Μαρτίου 2005 όταν σε έναν έλεγχο ρουτίνας που διεξήγαγε η Vodafone εντόπισε ένα παράνομο λογισμικό υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών. Αμέσως ξεκίνησε εσωτερική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας σήμαναν γενικό συναγερμό.
Διαπιστώθηκε πως την περίοδο 2004-2005 μέσω 14-16 καρτοκινητών τηλεφώνων (τα οποία αργότερα χαρακτηρίστηκαν «τηλέφωνα – σκιές») γινόταν η παρακολούθηση περίπου 100 τηλεφώνων. Διαπιστώθηκε, επίσης, πως τα «τηλέφωνα – σκιές» χρησιμοποιούσαν τις κεραίες στις περιοχές:
Λυκαβηττός, κλινικής Λευκού Σταυρού, Πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών... Τα μισά από αυτά τα «τηλέφωνα – σκιές» είχαν αγοραστεί από την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και είχαν ενεργοποιηθεί το καλοκαίρι του 2004 πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Το ακόμα μεγαλύτερο σοκ για τους ανθρώπους της Vodafone, ωστόσο, ήρθε όταν διαπιστώθηκε σε ποιους ανήκαν τα τηλέφωνα τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση:
Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, Κόκα Αικατερίνη, Βαλληνδάς Γεώργιος, Φεργάδης Θεόδωρος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αγγελάκης Δημήτριος, Χορευτάκη Γλυκερία, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Μακρής Κων/νος, Μουρατίδης Αργύριος, Μπαρμπαρούση Δήμητρα, Βιτούνη Δέσποινα, Ρουμπινίδου Μιλάνα, Βουτσίνος Αλέξανδρος, Κακοταρίτης Ιωάννης, Σηφακάκης Ιωάννης, Κουλίδου Αναστασία, Τσιλιμάντος Γρηγόριος, Νικολίνας Ιωάννης, Νότας Αναστάσιος, Σόντις Θεόδωρος, Παυλίδης Πέτρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Πνευματικάκης Εμμανουήλ, Μοκτάρ Ραμζί, Ισκιάρ Αττίλα, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μείμ, Χουσείν Μοχάμεν, Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταίρ Χερμίζ και Σαντί Αγιούμπι.
Στην πραγματικότητα, αυτοί που είχαν βάλει το παράνομο λογισμικό προκειμένου να κάνουν τις παρακολουθήσεις είχαν βάλει στο στόχαστρό τους σχεδόν ολόκληρη την κυβέρνηση αλλά και κορυφαία στελέχη της ΕΥΠ!
Αμέσως μετά την αποκάλυψη, στις 8 Μαρτίου, η Vodafone αφαιρεί το παράνομο λογισμικό και ενημερώνει τις αρχές. Ακολουθεί μία μεγάλη περίοδος σιωπής όπου διεξάγονται με κάθε μυστικότητα έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος και γιατί έκανε τις υποκλοπές.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2006 με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα), ενημέρωσαν την κοινή γνώμη για το σκάνδαλο χωρίς, ωστόσο, να δίνουν απαντήσεις σχετικά με το ποιος βρίσκεται από πίσω.
Από την αρχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως υπήρχε εμπλοκή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Πρόσωπο κλειδί φέρεται να ήταν ένας μυστικός πράκτορας, ο Πέτρος Μάρκου ή Βασίλης Βασιλειάδης ή William B.B. ή «Μπιλ από την Κάρπαθο» επειδή είχε εξοχικό στο νησί.
Βρισκόταν στην Αθήνα ως Β΄ Γραμματέας Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Όταν το 2016 ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπίας σε βαθμό κακουργήματος εκείνος... «εξαφανίστηκε».
Λέγεται πως σήμερα βρίσκεται στις ΗΠΑ, ζει μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή και εργάζεται ως... στρατολόγος για λογαριασμό της CIA!
Στην πραγματικότητα η υπόθεση των υποκλοπών έμεινε για πάντα στο σκοτάδι. Μπορεί να ξέρουμε το «ποιος» αλλά δεν ξέρουμε το «γιατί». Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές.
Η αλήθεια είναι πως όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς έδωσε την εντολή να ξηλωθεί το παράνομο λογισμικό, στερούσε από την ΕΥΠ τις όποιες πιθανότητες είχε (αν ήθελε βέβαια) για να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία.
Μία αυτοκτονία που ήταν δολοφονία
Στις 8 Μαρτίου 2005 λέγεται πως υπήρξε μία θυελλώδης σύσκεψη στα κεντρικά της Vodafone στο Χαλάνδρι. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Δημήτρης Τσαλικίδης (εργαζόταν στη Vodafone από το 1994) ως σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας.
Από εκείνη τη σύσκεψη ο Δημήτρης Τσαλικίδης έφυγε βαθιά προβληματισμένος. Ήθελε καιρό πριν να παραιτηθεί (τουλάχιστον 27 ημέρες πριν βρεθεί νεκρός) αλλά, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν αργότερα οι συγγενείς του, δεν τον άφηναν και τον έπεισαν να πάρει άδεια για να χαλαρώσει.
Η μνηστή του Τσαλικίδη είχε αποκαλύψει πως της είχε πει πως πρέπει να φύγει από την εταιρεία γιατί ήταν «ζήτημα ζωής ή θανάτου».
Την επόμενη εκείνης της θυελλώδους σύσκεψης και μία ημέρα πριν ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Τσαλικίδης, όπως ήδη αναφέρθηκε στην αρχή, βρέθηκε νεκρός.
Αρχικά και εντελώς βιαστικά ο φάκελος έκλεισε με την ένδειξη «αυτοκτονία». Γρήγορα, ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τίποτα από όλα αυτά που έκανε στις τελευταίες ώρες της ζωής του δε δείχνουν έναν άνθρωπο που θέλει να αυτοκτονήσει.
Πήγε για ψώνια, μίλησε με τη μνηστή του και της είπε πως ανησυχούσε για την υγεία της μητέρας του και πως πρέπει να την πάει να κάνει κάποιες εξετάσεις, έκανε κάποιες δουλειές μέσα από το λάπτοπ του στο δίκτυο της Vodafone.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.