0
Στην Ελλάδα, το χταπόδι είναι από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά, ιδιαίτερα στις νηστίσιμες περιόδους και στα ουζερί. 
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός


Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι αυτό που τρώνε ή αγοράζουν δεν είναι πάντα αληθινό χταπόδι. Αντί για το παραδοσιακό Octopus vulgaris, συχνά σερβίρεται ή πωλείται ένα φθηνότερο υποκατάστατο: ο μοσχιός (Eledone moschata).

Ο μοσχιός μοιάζει πολύ με το χταπόδι αλλά διαφέρει σημαντικά στη γεύση, την υφή και την τιμή. Είναι τρία έως τέσσερα φορές φθηνότερος, καθώς το κόστος του είναι περίπου 5-6 ευρώ το κιλό, ενώ το ελληνικό χταπόδι μπορεί να ξεπεράσει τα 17 ευρώ το κιλό.

Η κύρια διαφορά είναι στις βεντούζες. Το χταπόδι έχει δύο σειρές βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ ο μοσχιός έχει μόνο μία σειρά. Επίσης, το κρέας του μοσχιού είναι πιο μαλακό και λιγότερο ινώδες από αυτό του χταποδιού, γεγονός που το κάνει να μαγειρεύεται πιο γρήγορα αλλά να έχει λιγότερη ένταση στη γεύση.

Σε ταβέρνες, αν η τιμή του “χταποδιού” στη σχάρα ή του ξιδάτου είναι αρκετά χαμηλή, πιθανότατα πρόκειται για μοσχιό. Ζήτησε να δεις το προϊόν πριν το παραγγείλεις ή ρώτησε τον σερβιτόρο. Στα supermarket, προσέξτε την επισήμανση στη συσκευασία. Αντί για “χταπόδι”, μπορεί να γράφει Eledone moschata ή απλώς “κεφαλόποδο”.

Η γνώση αυτών των διαφορών μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν αξίζει να πληρώσεις περισσότερα για γνήσιο χταπόδι ή αν μπορείς να απολαύσεις τον μοσχιό ως μια φθηνότερη εναλλακτική.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top