Η Apple ξεκίνησε την μόδα να έρχονται τα smartphones χωρίς φορτιστή στη συσκευασία τους και δεν άργησαν να ακολουθήσουν και άλλοι, με πρώτη την Samsung.
Η δικαιολογία είναι αστεία, καθώς επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος από τους πεταμένους φορτιστές, χωρίς να αναφέρουν βέβαια τίποτα για τα έξτρα πλαστικά της συσκευασίας ενός φορτιστή ή το χαρτί που καταναλώνεται (που περιέχει και αυτό πλαστικά).
Την ίδια στιγμή, αν ο χρήστης θέλει να εκμεταλλευτεί την πλήρη φόρτιση της συσκευής του, θα πρέπει να αγοράσει ένας αρκετά πιο ακριβό φορτιστή, τη στιγμή που οι τιμές των τηλεφώνων δεν πέφτουν, από την αφαίρεση του ακριβότερου φορτιστή από την συσκευασία.
Την Πέμπτη (26/9) ανακοινώθηκαν τα Xiaomi 14T, με το μεγαλύτερο μοντέλο να υποστηρίζει φόρτιση στα 120W. Το κόστος του φορτιστή, από το κατάστημα της Xiaomi, ανέρχεται στα €45, που είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για κάτι που θα έπρεπε να έρχεται στην συσκευασία. Νωρίτερα είδαμε το realme GT6 Pro να σταματάει την διάθεση φορτιστή στη συσκευασία και μάλιστα με την εταιρία να διαθέτει το δικό της πρότυπο για φόρτιση (Super VOOC), που σημαίνει πως με οποιοδήποτε άλλο φορτιστή, φορτίζεις μέχρι 10W, αντί για τα 90W ή 120W που υποστηρίζουν οι διάφορες εκδόσεις των συσκευών.
Όλα αυτά γίνονται γιατί η Ευρωπαϊκή οδηγία για τους φορτιστές, ενθαρρύνει (ή πρακτικά εξαναγκάζει) τις εταιρίες να μην περιλαμβάνουν τον φορτιστή στη συσκευασία, ώστε να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Αυτό μας ανέφεραν τα στελέχη της realme στο ταξίδι μας για την ανακοίνωση των realme GT6 series και αυτό ανέφερε και η OnePlus πριν λίγες μέρες, όταν το Nord CE 4 Lite κυκλοφόρησε χωρίς φορτιστή.
Στην περίπτωση της Xiaomi, οι παλιότεροι φορτιστές της εταιρίας υποστήριζαν και αυτοί USB Power Delivery, όμως ήταν παλιότερο το πρότυπο και πλέον με αυτούς τους φορτιστές, δε θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες φόρτισης της συσκευής. Με έναν παλιό PD φορτιστή της Xiaomi, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα 65. Ακόμα και οι συσκευές της OnePlus που υποστηρίζουν και Power Delivery, αυτό περιορίζεται μέχρι τα 30W.
Στην αγορά της Κίνας, ο φορτιστής παρέχετε στη συσκευασία, όμως οι συσκευές που έρχονται στην Ευρώπη έρχονται χωρίς τον φορτιστή στο κουτί. Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Περιμένουμε να δούμε αν τα Xiaomi 14T της Κίνας θα έρθουν με φορτιστή, καθαρά από περιέργεια, καθώς δεν μας αφορά η αγορά της Κίνας που οι συσκευές έρχονται με διαφορετικό εντελώς software, χωρίς Google Services.
Εδώ, να προσθέσουμε πως οι εταιρίες δεν έχουν κέρδος μόνο από την αφαίρεση του φορτιστή αλλά και από τα μεταφορικά των συσκευών προς τις αγορές που απευθύνονται. Το κόστος μεταφοράς τους πηγαίνει ανά παλέτα συσκευών. Με το κουτί μικρότερο, περισσότερες συσκευές χωράνε σε μια παλέτα και άρα ρίχνει το κόστος μεταφοράς τους.
Θα λέγαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο θέμα δρα ενάντια στους πολίτες της. Θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα περιβαντολλογικά με αυτή την πολιτική. Πιθανότατα θα ενέδωσε στις πιέσεις εταιριών όπως η Apple, που ξεκίνησε όλο αυτό το πανήγυρι.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.