0
Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, μέσα δηλαδή σε 4 ημέρες, στην Ευρωπαϊκή Πύλη για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα δημοσιεύτηκαν 22 ειδοποιήσεις για κίνδυνο από καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν, αποσμητικά, κολόνιες, μαλακτικά και σπρέι μαλλιών, υγρό σαπούνι κα.

Ο λόγος είναι ίδιος: Τα συγκεκριμένα προϊόντα που ανακαλούνται περιέχουν την ουσία Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που έχει απαγορευτεί σε καλλυντικά που παρασκευάζονται και διακινούνται στην ΕΕ από το 2022. Το cibum παραθέτει παρακάτω αυτά που έχουν προστεθεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου στη λίστα του Ευρωπαϊκού RAPEX. Πρόκειται για πολύ δημοφιλή και στην Ελλάδα είδη προσωπικής φροντίδας.

Μερικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν ανανεωθεί και να μην περιέχουν τη χημική ουσία, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αλλάξει τη σύνθεση την προϊόντων τους, αλλά δυστυχώς όπως δείχνουν οι ανακλήσεις σε διάφορες χώρες, οι αναφορές στο safety Gate της ΕΕ αλλά και οι καταγγελίες που δεχόμαστε, δεν έχουν φροντίσει να ανακαλέσουν τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία Lilial. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες που, ή αγνοούν την νέα νομοθεσία ή απλώς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Butylphenyl Methylpropional, αδιαφορώντας για την υγεία του καταναλωτικού κοινού.

Ταυτόχρονα το Cibum λαμβάνει συνεχώς mail από Έλληνες καταναλωτές, που διαβάζουν τα ψιλά γράμματα και εντοπίζουν την τοξική ουσία σε καλλυντικά και προϊόντα που χρησιμοποιούν. Η παρουσία του Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που αναγράφεται και ως Lilial μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος”. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Πολλές από αυτές τις μάρκες αυτές πωλούνται και στην Ελλάδα όμως οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δούν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. 

Ακολουθούν μερικές μόνο ενημερώσεις για δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο RAPEX. Πατώντας πάνω στα λινκ θα μπείτε στο σύστημα Rapex και θα ενημερωθείτε για αριθμούς παρτίδας και κωδικούς των προϊόντων που περιέχουν το Lilial.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top