0
Φανταστείτε δύο ισχυρά ρεύματα νερού να έρχονται σε άμεση σύγκρουση. Η ορμή τους, η ασταθής τους φύση, οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Τη δημιουργία ρουφηχτρών.

Στο σημείο όπου τα ρεύματα συναντώνται, δημιουργείται μία -άλλοτε πολύ ισχυρή και άλλοτε λιγότερο- δίνη, η οποία μπορεί να παρασύρει υλικά καθοδικά.


Οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες που απαντώνται κυρίως στα ανοιχτά των ωκεανών, συνήθως αναφέρονται ως maelstroms (ολλανδική ρίζα που σημαίνει «στριφογυριστό ρεύμα»), ενώ μικρότερης έντασης φαινόμενα μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και σε υδάτινους όγκους ανθρώπινης κατασκευής, όπως σε φράγματα, σύμφωνα με το World Atlas.


Παρακάτω θα δούμε τις πιο ισχυρές και επικίνδυνες ρουφήχτρες του κόσμου, όπως τις καταγράφει το μέσο:

Old Sow

Είναι μια από τις μεγαλύτερες ρουφήχτρες στο δυτικό ημισφαίριο και σχηματίζεται στις ακτές του νησιού Deer στο Νιού Μπράνσγουικ. Η ονομασία «Old Sow» (γριά γουρούνα) προέρχεται από τον θόρυβο της δίνης, που μοιάζει με «σκούξιμο» γουρουνιού.

Σχηματίζεται λόγω της έντονης παλιρροιακής δραστηριότητας, μέσω της ανταλλαγής νερού μεταξύ του κόλπου Fundy και του Passamaquoddy Bay, που ενισχύεται από την ασυνήθιστη τοπογραφία του πυθμένα της θάλασσας στην περιοχή.


Naruto 

Το στενό του Naruto που βρίσκεται ανάμεσα στην ομώνυμη περιοχή και το νησί Awaji της Ιαπωνίας, είναι γνωστό για μια παλιρροιακή δίνη που έχει ονομαστεί Naruto Whirlpool. Το στενό έχει πλάτος περίπου ένα χιλιόμετρο και συνδέει την εσωτερική θάλασσα με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η παλίρροια κάνει μια μεγάλη ποσότητα νερού να μπαινοβγαίνει στο στενό δύο φορές την ημέρα, με ταχύτητα τέτοια ώστε να σχηματίζεται η ρουφήχτρα, που θεωρείται η τέταρτη πιο ισχυρή στον κόσμο.

Corryvreckan

Ο κόλπος του Corryvreckan βρίσκεται μεταξύ των νησιών Jura και Scarba, στη Σκωτία. Η υποβρύχια τοπογραφία της περιοχής και το ισχυρό ρεύμα του Ατλαντικού συμβάλλουν για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό παλιρροϊκό φαινόμενο.

Η ρουφήχτρα του Corryvreckan και η ευρύτερη περιοχή είναι περιβόητη στους δύτες αλλά και στο πολεμικό Ναυτικό, αφού αποτελεί το τρίτο ισχυρότερο τέτοιο φαινόμενο στον κόσμο.


Moskstraumen

Είναι η μόνη ρουφήχτρα της λίστας που σχηματίζεται κατά κανόνα στο ίδιο σημείο καταμεσής της θάλασσας, συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Νορβηγίας, μεταξύ του Lofoten Point και του Vaeroy στο νησί Mosken.

Το Moskstraumen προκύπτει από διάφορους παράγοντες, όπως οι παλίρροιες, οι ισχυροί άνεμοι, η θέση του νησιού και η γεωγραφία του πυθμένα στο σημείο.

Saltstraumen

Το Saltstraumen είναι ένα μικροσκοπικό στενό με ισχυρό παλιρροιακό ρεύμα. Βρίσκεται στην κομητεία Nordland της Νορβηγίας, περίπου 6,2 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Bodo. Θεωρείται η πιο ισχυρή και επικίνδυνη δίνη του κόσμου.

Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και πλάτος 150 μέτρα. Περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περνούν από το Saltstraumen κάθε έξι ώρες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top