0
Σε μια πρόσφατη εικόνα που τράβηξε η κάμερα σκοτεινής ενέργειας (DECam) που είναι τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή, ο CG 4 αναδύεται με εντυπωσιακή σαφήνεια.

Στην αχανή έκταση του σύμπαντος, όπου γεννιούνται τα αστέρια και συγκρούονται οι γαλαξίες, περιστασιακά ουράνιοι σχηματισμοί γοητεύουν τόσο τους αστρονόμους όσο και τους απλούς παρατηρητές των άστρων. 


Μεταξύ αυτών των αινιγματικών θαυμάτων είναι το «Χέρι του Θεού», μια εντυπωσιακή σφαίρα που βρίσκεται μέσα στο Νεφέλωμα Gum, προσφέροντας μια ματιά στο αχανές σύμπαν μας.

Ο CG 4, όπως είναι επίσημα γνωστός, αψηφά τη συμβατική κατηγοριοποίηση. Ενώ μοιράζεται τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού νέφους αερίου και σκόνης όπου λαμβάνει χώρα η γέννηση αστέρων, το ιδιόμορφο σχήμα του το ξεχωρίζει. Μοιάζοντας με έναν κομήτη με την αχνή ουρά του και ένα τεντωμένο χέρι που απλώνεται στο σύμπαν, ο CG 4 έχει κερδίσει δύο προσωνύμια: «κομητική σφαίρα» και «το χέρι του Θεού».

Σε μια πρόσφατη εικόνα που τράβηξε η κάμερα σκοτεινής ενέργειας (DECam) που είναι τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή, ο CG 4 αναδύεται με εντυπωσιακή σαφήνεια. Το σκονισμένο κεφάλι του και η επιμήκης ουρά του μοιάζουν αλλόκοτα με ένα ανοιχτό στόμα έτοιμο να καταπιεί έναν μακρινό γαλαξία γνωστό ως ESO 257-19. Ωστόσο, αυτή η κοσμική αντιπαράθεση είναι απλώς μια τυχαία ευθυγράμμιση, καθώς ο γαλαξίας βρίσκεται πάνω από 100 εκατομμύρια έτη φωτός πιο πέρα.



Η μεγέθυνση της εικόνας αποκαλύπτει περίπλοκες λεπτομέρειες στη δομή του CG 4, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης δύο νέων άστρων μέσα στη στροβιλίζουσα σκόνη και το αέριο. Ωστόσο, η προέλευση των κομητικών σφαιριδίων παραμένει μυστηριώδης, προκαλώντας ποικίλες θεωρίες από την αστρονομική κοινότητα.

Κάποιοι προτείνουν ότι αυτοί οι σχηματισμοί σμιλεύονται από τους ισχυρούς αστρικούς ανέμους που προέρχονται από μαζικά θερμά άστρα στην περιοχή τους. Άλλοι εικάζουν ότι μπορεί να είναι σφαιρικά νεφελώματα που παραμορφώνονται από τα επακόλουθα κοντινών υπερκαινοφανών - κατακλυσμικών εκρήξεων που σηματοδοτούν τα τελικά στάδια των ογκωδών άστρων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top