0
Το Πραιτώρι είναι χωριό του δήμου Ελασσόνας στον νομό Λάρισας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων. 

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή λειτουργούσαν τα Πραιτωριανά Ρωμαικά Δικαστήρια όπου εκτελούνταν ληστές, κακοποιοί και παράνομοι που συλλαμβάνονταν και δικάζονταν. 

Αποτέλεσε τούρκικο τσιφλίκι του Αλή Πασά αλλά με φυσικό τρόπο εξαιτίας των χειμάρρων μοιράστηκε στην μέση σε βόρειο και νότιο τμήμα. Έτσι το βόρειο κατέληξε στους Τούρκους μπέηδες και το νότιο στον μεγαλοκτηνοτρόφο Χατζημπύρο και την οικογένειά του. 

Όταν η Ελλάδα βγήκε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό κατά κάποιο τρόπο ενώθηκε ξανά ύστερα από απαίτηση των κατοίκων του και αποφασίστηκε να πάρει την ονομασία «Πρατώρι». 

Υπάρχουν στο χωριό το μνημείο πεσόντων, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. 

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχοντικό του Μάντζαρη και πολλά ακόμα ιστορικά σημεία από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ αξίζει μια βόλτα στο πανέμορφο πλατανόδασος δίπλα στο ποτάμι αλλά και στη περιοχή Καραμούρτης στα βόρεια του χωριού, όπου υπάρχει ένας υπέροχος φυσικός καταρράκτης. 

Οι κάτοικοι του Πραιτωρίου ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία αλλά και το ελεύθερο επάγγελμα σε καφενεία, παντοπωλεία, πριστήριο ξυλείας, παραδοσιακό φούρνο, θεριζοαλωνιστικά συγκροτήματα. 

Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 και 27 Ιουλίου τιμώντας έτσι το εξωκκλήσι του χωριού αλλά και τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.
  • Πηγή φωτογραφιών από σελίδα Πραιτώρι Ελασσόνας στο Facebook
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top